От 1 до 24 юли 2022 г. пловдивчани и гоститите

...
От 1 до 24 юли 2022 г. пловдивчани и гоститите
Коментари Харесай

Изложба за достиженията в медицината

От 1 до 24 юли 2022 година пловдивчани и гоститите на града могат да прегледат документалната галерия “125 години – просвета и нововъведения ” на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Поводът е юбилейната 125-годишнина, която компанията отбелязва от своето учредяване. Изложбата е показана на ул. „ Райко Даскалов “ в градинката пред някогашната постройка на Българска народна банка.

В нея са поместени архивни исторически фотографии и обстоятелства от развиването на науката и компанията през 19-ти, 20-ти и 21-и век. Рош започва своята активност в България при започване на 20-ти век и експозицията наблюдава тези моменти, както и развиването на медицината у нас.

Сред забавните фотографии, показани на общо 20 пана, са началото на производството на синтетичен витамин С, историята на откритията на Нобеловите лауреати, свързани с компанията, довели до гражданска война в биотехнологичните проучвания, както и пробивът в откриването на механизмите за развиване на автоимунното заболяване множествена склероза. Една от тези истории е обвързвана с японския академик доктор Сусуму Тонегава, почетен с Нобелова премия за физиология и медицина. Изследването, извършено през десетте му години (1971-1981) в Базел, най-сетне получава самопризнание за разкриването на една стогодишна тайнственост. Фотоизложбата наблюдава и още обилни открития на учените, които са били част от компанията, както и значими моменти на нейното развиване в Западна и Източна Европа.

Фриц Хофман основава своята компания, когато е едвам на 28 години, в Базел, Швейцария. Интересен факт, проследен в изложбата, е обвързван с името на компанията, което дава Адел Ла Рош (Adèle La Roche), брачна половинка на Фриц Хофман. В Швейцария е процедура женените двойки да разделят фамилните си имена с тирета, тъй че Фриц става господин Хофман-Ла Рош. За това през 1896 година, когато е учредена компанията, тя получава името  F. Hoffmann-La Roche & Co.

Компанията стъпва и в България през 20-те години на 19-ти век, а неин първи локален представител е бил Петър Кацаров. Централата в Базел е приемала Кацаров за деен и благонадежден сътрудник. Кацаров дължи постоянното си състояние на татко си Иван Кацаров, арбитър в Софийския апелативен съд и върховен държавен чиновник, който е поръчител за активността на сина си. С правните въпроси на Кацаров се занимава по-малкият му брат Константин Кацаров (1898–1980), който следва право в университета в Берн, Швейцария, и се връща в България през 1920 година Фотоизложбата изложбата наблюдава и идващите интервали на развиване на компанията, здравното обучение и производството на медикаменти и у нас, до ден сегашен.

125 години по-късно, Рош се разраства в най-голямата биотехнологична компания в света и международен водач в ин витро диагностиката. Компанията не стопира да се стреми към научни достижения, с цел да открива и създава медикаменти и диагностика за възстановяване и избавяне на живота на хората по целия свят.

Изложбата се реализира с продкрепата на община Пловдив.

В началото на юни месец т.г. експозицията бе показана и в София в Галерия навън – Градина  „ Кристал “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР