От 1 април влиза в сила регламент, който ще позволи

...
От 1 април влиза в сила регламент, който ще позволи
Коментари Харесай

Край на геоблокирането! Вижте какво означава това

От 1 април влиза в действие правилник, който ще разреши да употребяваме в целия Европейски съюз абонамента си за онлайн цифрови услуги

Прочети повече на: https://www.novini.bg/news/473622-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-1-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB-(%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE).html
От през днешния ден - 1 април, влиза в действие регламентът, който ще разреши да употребяваме в целия Европейски съюз абонамента си за онлайн цифрови услуги.

„ Съвсем в действителност и никога на смешка ще можете да употребявате към този момент всеки един онлайн закупен абонамент за филми, музика, игри, книги на всички места в Европа, както го вършиме в този момент вкъщи. До този миг не беше допустимо да употребявате абонаментите като HBO Go, или Нетфликс, или Спотифай, когато сте ги закупили вкъщи и пътувате в чужбина по работа или на отмора. Това към този момент ще бъде допустимо с помощта на разпоредбите, които приехме в Европейския парламент ", съобщи Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Каква е задачата на регламента?
Целта е да се подсигурява, че европейските жители, които купуват или се абонират за филми, спортни излъчвания, музика, електронни книги и игри в своята страна членка по генезис, имат достъп до тях, когато пътуват или краткотрайно обитават в друга страна от Европейски Съюз.

Кой ще извлече изгода от новите правила?
Потребителите, които обитават в Европейски Съюз: с помощта на новите правила те ще могат да гледат филми и спортни събития, да слушат музика, да изтеглят електронни книги или да играят на електронни игри, когато посещават или краткотрайно обитават в други страни от Европейски Съюз.
Доставчиците на услуги за онлайн наличие: те ще могат да обезпечават трансгранична преносимост на онлайн наличие за своите клиенти, без да се постанова да получават лицензи за други територии, в които клиентите им обитават краткотрайно.
Интересите на носителите на права са предпазени, с цел да се избегнат злоупотреби.

Трябва ли доставчикът да предлага същата услуга, без значение къде пътува клиентът? Какво ще стане с услуги за видео по поръчка, като да вземем за пример Netflix, които се оферират допълнително от една страна в Европейски Съюз?
Да, доставчиците на платени услуги за онлайн наличие (като услугите за лъчение онлайн на филми, телевизионни излъчвания или музика) са длъжни да дават на своите клиенти същата услуга, където и да се намира клиентът в Европейски Съюз. Услугата би трябвало да се дава в други страни членки по същия метод, както в страната членка на престояване. За Netflix да вземем за пример, в случай че краткотрайно сте в чужбина, на всички места в Европейски Съюз ще имате достъп до същия асортимент (или каталог), който ползвате у дома.
Новите правила не попречват доставчиците на услуги да оферират спомагателни благоприятни условия на своите консуматори, когато са в чужбина — като достъп до наличие в страната, в която пътуват. Доставчикът на услуги самичък взема решение дали да разреши, или да поддържа достъп до локалното наличие, в допълнение към задължението си според регламента.

Има ли ограничаване във времето? Какво се планува за случаите, когато човек живее в една страна, а работи в друга и всеки ден пътува?
Регламентът за преносимостта обгръща обстановки, в които клиентите краткотрайно са в чужбина. В регламента не се дава определение на това разбиране. Това, което се има поради обаче, е клиентът да се намира в страна членка, друга от неговата страна членка на престояване. Обхванати са разнообразни случаи, в това число ваканционни и служебни пътувания.
Новите правила не съдържат ограничавания за периода, през който потребителят може да употребява опцията за преносимост, в случай че обитава в друга страна членка. Доставчиците на услуги следва да осведомят своите клиенти за точните условия на офертите си за преносимост. Например в случай че живеете в Белгия и там се абонирате за платена услуга за стрийминг на музика, в други страни членки ще имате достъп до същия асортимент от музика, както вкъщи си в Белгия.
За Вас това онлайн наличие ще бъде портативно и когато всекидневно пътувате до друга страна членка, като да вземем за пример Франция или Люксембург.

Как доставчиците на услуги за наличие ще ревизират страната на престояване на своите консуматори?
Доставчикът на услуги ще би трябвало да ревизира страната на престояване на клиента. Това ще се прави при подписване и възобновяване на контракта.
Доставчиците на услуги ще могат да ревизират страната на престояване, като употребяват информация, предоставена от клиента. Регламентът съдържа обстоен лист на средствата, посредством които може да се прави тази инспекция, тъй че да не се нарушава неприкосновеността на персоналния живот на потребителите. Може да се употребяват да вземем за пример данни за осъществено заплащане, документ за платена лицензионна такса за радиотелевизионни услуги, контракт за интернет или телефонна връзка, инспекция на IP адреси или декларация на клиента за адреса му на престояване. Доставчикът на услуги ще може да ползва не повече от две средства за инспекция от листата, включен в регламента. Всякаква обработка на персонални данни би трябвало да се прави в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на данните.

Регламентът ползва ли се и за безвъзмездни онлайн услуги?
Доставчиците на безвъзмездни услуги за онлайн наличие имат опция да избират дали да се възползват от новите правила. След като един път решат да вземат участие и разрешат преносимост според регламента, за тях ще се ползват всички правила по същия метод, както за платените услуги. Това значи, че клиентите ще би трябвало да се записват, с цел да могат да имат достъп до наличието и да го употребяват, когато са краткотрайно в чужбина, а доставчиците на услуги ще би трябвало да ревизират страната членка на престояване на клиента.

Как може потребителят да знае кои безвъзмездни онлайн услуги са обхванати?
Ако доставчиците на безвъзмездни услуги за онлайн наличие решат да се възползват от новите правила за преносимост, те са длъжни да осведомят своите клиенти за решението си, преди да дават услугата. Тази информация може да се разгласява да вземем за пример на уебсайтовете на доставчиците.

Обхванати ли са публичните радио- и телевизионни оператори? Мога ли да виждам BBC, Arte и други стратегии?
Обхванатите от регламента услуги за онлайн наличие може да включват и услуги, които се оферират от публични радио- и телевизионни оператори. Даден оператор влиза в обсега на регламента, в случай че са изпълнени следните условия:
потребителят към този момент има достъп до услугите чрез разнообразни устройства и не е стеснен единствено до една съответна инфраструктура,
телевизионните стратегии са налични за консуматори, чиято страна на престояване е тествана от доставчика, и
услугите за онлайн наличие се дават против възнаграждение или доставчикът непринудено е решил да се възползва от новите правила за преносимост.

Мога ли да виждам филми на радио- и телевизионни оператори онлайн в друга страна — да вземем за пример да виждам в Белгия филми на испанска или естонска телевизия?
Ако даден радио- и ефирен оператор, който излъчва онлайн наличие във Вашата страна членка по генезис, е обзет от новите правила за преносимост, ще можете да гледате това наличие, до момента в който се намирате краткотрайно в друга страна членка.
За разлика от това, новите правила за преносимост не обгръщат достъпа от Вашата страна по генезис до наличие, което се предлага в друга страна членка. За някои телевизионни и радиопрограми обаче потребителите биха могли да се употребяват от наредбите на оферти Регламент по отношение на онлайн излъчвания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми, по който сега се водят договаряния. Така радио- и телевизионните оператори и продуцентите ще разполагат с спомагателна опция да дават трансграничен достъп до повече стратегии (вж. осведомителния документ).

Какви проблеми взема решение регламентът?
Хората, които пътуват или краткотрайно обитават в други страни от Европейски Съюз, постоянно се сблъскват с ограничавания — достъпът им до услугите за онлайн наличие може да бъде пресечен или стеснен. За доста хора — изключително при къси пътувания — не е комфортно да купуват абонамент за локална услуга; от време на време желаните от тях филми и сериали не се излъчват или са единствено на непознат език.
Абонат, който се пробва да гледа филми, употребявайки своя скандинавски абонамент за Home Box Office (HBO), до момента в който е на отмора в Италия, вижда известие, че услугата „ е налична единствено в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия “.
Френски консуматор на онлайн услугата MyTF1 за филми и сериали не може да вземе чартърен нов филм по време на своята командировка в Обединеното кралство.
Потребителите да вземем за пример са можели да гледат единствено наличието, което към този момент са изтеглили на своето портативно устройство.
Потребителите на белгийската услуга за филми Universciné не би трябвало да не помнят да изтеглят кино лентата, който са взели чартърен, преди да подхващат пътешестване в друга страна от Европейски Съюз. Те не могат да употребяват опцията за стрийминг или да изтеглят филми, когато са отвън своята страна.
Тези проблеми ще бъдат решени посредством новите правила за преносимост. Ограниченията по отношение на преносимостта на абонаменти за онлайн музикални услуги (като Spotify или Deezer) или електронни книги са по-незначителни. Не е изключено обаче в бъдеще да се появят ограничавания, по тази причина днешните правила са значими и за тези услуги.

Новите правила отнасят ли се за преносимостта на онлайн абонаментите за спортни излъчвания?
Да, ще бъдат обхванати разнообразни услуги за онлайн спортно наличие. Тук се включват услуги, при които спортните излъчвания са част от платена услуга за телевизионно онлайн наличие (напр. услуги за стрийминг, като Zattoo в Германия) или от пакет за онлайн услуги (напр. Sky Go), както и случаите, когато спортни уредници основават специфична услуга за онлайн наличие.

Доставчикът на услуги ще може ли да постанова такса за преносимост?
Не, според новите правила доставчиците на онлайн наличие няма да могат да постановат на клиентите спомагателни такси за трансграничната преносимост на своето наличие.

Какво плануват новите правила за случаите, когато доставчикът на услуга стартира да лимитира музикалните творби, филмите или игрите, които са налични при пътешестване в чужбина?
Когато пътуват, клиентите на платени услуги за онлайн наличие и на включени в обсега безвъзмездни услуги за онлайн наличие ще имат същия достъп до тези услуги, както в своята страна членка. Това значи, че в другата страна членка достъпът до услугата ще бъде същият, както вкъщи: ще се предлага същото наличие, в същия обсег, на същия брой устройства и със същия брой функционални благоприятни условия.
Всякакви дейности, които доставчикът би могъл да предприеме, с цел да попречи на клиентите да имат достъп или да употребяват услугата, до момента в който са краткотрайно в друга страна членка — да вземем за пример ограничавания във функционалните благоприятни условия на услугата — са в несъгласие с регламента. Това значи, че доставчикът не може да лимитира каталозите от заглавия на музикални творби, филми или телевизионни сериали, които са разполагаем, когато пътувате в друга страна членка.

Основните снабдители на онлайн наличие имат ли техническа подготвеност да ползват новия правилник от през днешния ден, 1 април?
Комисията поддържа тясна връзка с главните снабдители на услуги за онлайн наличие (като платформи за телевизионни излъчвания, филми, музика, спорт и др.) и получи от тях позитивни мнения, съгласно които въвеждането на новите правила за преносимост протича безпрепятствено и по график. Според сведенията, с които разполагаме, зародилите проблеми към този момент се преодоляват. Комисията ще продължава да следи от близко този развой.
Регламентът е наложителен във връзка с платените услуги. Доставчиците на гратис наличие могат да решат да се възползват от новите правила, само че за тях това не е наложително. Някои снабдители на услуги към този момент оповестиха желанието си да се включат (YLE във Финландия, RTBF в Белгия). Сега, откакто новите правила стартират да се ползват, Комисията чака и други да последват образеца им.




Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР