От 1 април отпада извънредната епидемична обстановка„След близо 2 години,

...
От 1 април отпада извънредната епидемична обстановка„След близо 2 години,
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Трябва да се научим да живеем с КОВИД-19 и без извънредна епидемична обстановка

От 1 април отпада изключителната епидемиологична конюнктура

„ След близо 2 години, от 1 април България към този момент няма да е в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура. Решението е на Министерския съвет, което беше образувано вследствие на едномесечни полемики. Това значи, че отпадат въведените в страната противоепидемични ограничения, с които някои от нас привикнаха да живеят “, уточни министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на конференция в Министерство на здравеопазването.

„ Много хора изгубиха борбата с Коронавирус. За техните близки животът след пандемията в никакъв случай няма да бъде същият – връщането към нормалността е релативно. Много хора имат пост-COVID признаци в продължение на месеци и статистиката сочи, че всеки пети страда от тях. Засегнати бяха доста браншове на стопанската система. Дългосрочни са последствията и в областта на образованието “, съобщи здравният министър. Проф. Сербезова уточни данни от социологическо изследване на Галъп интернешънъл, извършено през месец март тази година, съгласно което близо 70% от хората чакат въвеждане на по-леки ограничения, а 20% са на противоположното мнение.

С отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април отпада условието за наложително носене на защитна маска за лице на публични места, спазването на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито, рестриктивните мерки при посещаване на присъствено образование, възбраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществени услуги. От същата дата стопират работа COVID-зоните.

„ Задачата, която стои пред нас сега, е да подсигурим приходите на работещите в системата на опазването на здравето, тъй че оптимално безболезнено да преминем този стадий от излизане от изключително състояние към възнаграждение за осъществената активност и гарантиране на приходите им. Поставяме началото на дълготрайна тактика, в която България би трябвало да се оправи с кадровата рецесия, пред която сме изправени в опазването на здравето “, разяснява ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

За период до три месеца след анулация на епидемиологичната конюнктура остава опцията НЗОК да заплаща на изпълнителите на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане.

Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев изясни, че след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура мощно целесъобразно ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския превоз, лечебните заведения, както и когато има скупчване на доста хора навън. Препоръчително ще бъде и спазването на физическа отдалеченост.

„ Да кажем, че пандемията е свършила, би било преждевременно. Но България е измежду четирите страни, които имат все още и задържаха много дълго време най-ниски стойности по заболяемост в Европейски Съюз. Това са България, Румъния, Унгария и Полша “, посочи доцент Кунчев.

От 1 април остава в действие условието за даване на дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване или негативен резултат от PCR или антигенен тест или подобен документ на граничните пунктове.

По мотив измененията в Закона за здравето, импортирани в Народното събрание, началникът на политическия кабинет на министъра и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов уточни, че те дават опция нови ограничения да се вкарват на национално равнище от здравния министър и на районно – от шефовете на РЗИ.

„ Две забрани няма да могат да бъдат налагани – за напредване в страната и прекъсване работата на обекти с публично предопределение. Тези ограничения целят да подсигуряват един баланс сред отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура и запазването, гарантирането здравето и живота на жителите в България “, акцентира доцент Пандов.

Няма да има смяна и във връзка с имунизацията. Именно по тази причина продължава осведомителната акция за изгодите от имунизациите и имунизацията „ + мен “ на Министерство на здравеопазването, означи проф. Сербезова.

„ Това е първата по рода си толкоз огромна акция – такава, каквато към този момент близо година и половина от началото на имунизационния развой у нас липсваше. Длъжници сме на хората да предадем ясните послания, учредени на просвета, само че в това време в един доста наличен тип. Въпреки че изключителната конюнктура отпада, COVID-19 не си е отишъл. Затова е значимо точно в този момент, когато случаите понижават, да насочим вниманието към имунизацията против коронавирусната зараза, с цел да сме готови за възможна нова вълна “, изясни здравният министър.

В умозаключение проф. Сербезова означи, че COVID-19 ще остане известно време с нас и ние би трябвало да се научим да живеем с него и без изключителна епидемиологична конюнктура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР