От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите

...
От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите
Коментари Харесай

НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери

От 1 април Националният застрахователен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с насъбрания спомагателен стаж за миналата година.

Механизмът към този момент е автоматизиран и за идващите години, като няма да се постанова подаване на заявление.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, с изключение на със стажа и с осигурителния приход, ще би трябвало да подават заявление, в случай че към този момент не са го създали през 2019 и 2020-а година.

Като антикризисна мярка през предходната година Национален осигурителен институт към този момент преизчисли служебно пенсиите на към 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това към този момент ще се случва регулярно и годишно въз основата на данните в Национален осигурителен институт.

„ Вземаме поради осигурителния им стаж след пенсионирането до края на 2020 година. И всяка последваща година преизчсиляването, служебното, ще се прави с спомагателния стаж от миналата календарна година ", разясни Любомира Язаджиева, шеф „ Пенсии “ в осигурителния институт, съобщи БНР. 

Хора, които през 2019-2020 година са подавали заявление за преизчисляване за спомагателен стаж, автоматизирано попадат в схемата на служебното преизчисляване в този момент. Ако обаче са поискали и преизчисляване с прихода, това става от месеца идващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, само че желаят, ще би трябвало документът да се подаде, само че данните на Национален осигурителен институт сочат, че това е преференциално единствено в някои случаи:

„ …които работят на застрахователен приход, който надвишава, най-малко с малко равнищата на осигурителния приход, от който е изчислен техният самостоятелен коефициент “, показва Язаджиева.

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще стартира да получава по висока пенсия. Това важи за тези, изчислени под минималния размер и приравнени като заплащане на минималния.

„ Ако вземем за образец главната пенсия за застрахователен стаж и възраст, чийто най-малък размер набъбна на триста лв. от началото на 2021 година и в случай че лицето примерно има размер на пенсията 250 лв. и след преизчисляването той става да речем 255, той отново ще бъде изплащаният размер приравнен на триста “.

Същото важи и за пенсиите на тавана от 1400 лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР