От 1 април 2022 г. отпадат противоепидемичните мерки, като носене

...
От 1 април 2022 г. отпадат противоепидемичните мерки, като носене
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Опитваме се да хитруваме по отношение на вируса

От 1 април 2022 година отпадат противоепидемичните ограничения , като носене на защитна маска за лице на закрити публични места, съблюдаване на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито, ограничаване при реализиране на присъствено образование във висшите учебни заведения и други

Повече по тематиката пред Радио София приказва доктор Александър Симидчиев, депутат от Коалиция Демократична България Обединение (от гражданската квота на „ Да, България! “).

" Ние въведохме през днешния ден в парламентарна зала и доскоро завърши гласуването на първо четене на Закона за изменение на Закона за здравето, в който се планува още по-прецизно детайлизиране на това, какво здравният министър може да извършва в такива моменти, когато би трябвало да организира противоепидемични ограничения на територията на страната ", сподели доктор Симидчиев.

По думите му, 1 април не бележи края на епидемията, имайки поради обстановката в други европейски страни и сподели, че: " Около нас на всички места инфекцията се задейства и реактивира отначало ".

Той посочи разликите сред нас и останалите страни, че при тях има доста количество новозаразени, само че здравните им системи са безусловно съхранени и сподели:

" Най-ниско имунизираната от тях със 76% е прилежаща Гърция. Докато ние с 30% имунизирани, в случай че се получи сходно реактивиране на инфекцията на нашата територия, това ще значи още веднъж лечебните заведения да бъдат претрупани, още веднъж лекарите да имат нескончаеми наряди, още веднъж да имаме нараснала смъртност, просто тъй като, като общественост не сме готови. Имунната система на огромна част от нашето общество не е готова да се срещне още веднъж с нов вид на този вирус ".

Той сподели още, че:

" Светът приема противоепидемични ограничения и ги съблюдава в забележителна степен. У нас даже да има такива ограничения ги съблюдаваме спорадично, в случай че изобщо ги съблюдаваме. Тоест, опитваме се да хитруваме във връзка с вируса ".

Относно това, дали новия вариант Омикрон е по-заразен, само че за сметка на това се прекара по-леко, доктор Симидчиев сподели, че при налагане на ограничения, като маски вирусът би трябвало да може да оцелява и неговата адаптивна еволюционна тактика е той да стане по-заразен и разясни:

" Тоест, трансмисивността, или леснотата на заразяване еволюционно се бута в посока той да бъде все по и по-заразен. Друг постепенен императив той няма. Тоест, дали ще бъде по-леко или по-тежко е в границите на случайността ".



По тематиката се включи и проф. Пенка Петрова, микробиолог и молекулярен микробиолог, професор, лекар на науките и шеф на Института по микробиология „ Стефан Ангелов “, при Българска академия на науките, от 2020 година

" Ние към този момент две години живеем с ограничения, ненапълно на цялото общество това му омръзна. И по тази причина, огромно облекчение е отпадането на ограниченията и аз поздравявам това решение на здравното министерство ", сподели проф. Петрова.

Тя добави, че въпреки това ние сме рекордьори по ниска степен на имунизиране на популацията, което е подбудено от обстоятелството, че скептицизмът към политическата система се е трансферирал и върху учените и научните обстоятелства.

" Може би нямаше и доста дейна имунизационна акция. Ние предпочетохме да дадем 36 хиляди жертви, в сравнение с да се имунизираме ", добави проф. Петрова.

Тя сподели още, че сигурно няма да успеем да унищожаваме пандемията по този начин, както сполучливо са го създали западноевропейските страни. Проф. Петрова прикани хората да употребяват този спокоен интервал с цел да се имунизират, с цел да си обезпечат спокойна есен и зима.

" Моето почтено мнение е, че маските на закрито няма потребност да не престават да се носят, защото все-пак сме непрестанно в контакт с хора, и откакто по този начин е решило здравното министерство има аргумент ", добави проф. Петрова.

Още детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР