От 1.3 млрд. лв. сигурни постъпления от транзитни такси се

...
От 1.3 млрд. лв. сигурни постъпления от транзитни такси се
Коментари Харесай

Акценти за 18 - 25 юни от Banker Weekly

От 1.3 милиарда лева сигурни приходи от директни такси се е отказала България поради построяването на разклонението на " Турски поток ", което бе една от емблемите в енергетиката на предходната власт. Тази бомба бе хвърлена от служебния енергиен министър Андрей Живков на брифинг на 17 юни.



Нещо става в банките. Централната ни банка го видя – заемите за бизнеса нарастват – левовите по-незначително, само че евровите – с половин до 1 %. Според най-новата статистика на Българска народна банка, трендът нагоре към момента не визира жителите, които са по-сантименталната и по-непредсказуемата част от длъжниците. Цените на потребителските заеми към момента леко падат, до момента в който жилищната нервност продължава да държи ипотеките на непроменени цени. 



Словесните престрелки сред настоящия и някогашен министър на стопанската система – Кирил Петков и Лъчезар Борисов не утихват. Темата с милионните разходи, потънали в знайни и незнайни язовирни стени, е съумяла да „ газира “ и двамата до степен на нетърпимост. 



Посланиците на Съединени американски щати и Русия ще се върнат на работните си места, по въпроса за хакерските атаки ще се организират американско-руски съвещания, Алексей Навални няма да бъде освободен, а връзките сред Москва и Киев ще зависят от позициите на Украйна. Още преди началото на срещата сред американския президент Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин, Белия дом и Кремъл предизвестиха, че обилни пробиви не би трябвало да се чакат. Така и се случи - от женевската сгледа не произлезе нищо сензационно. Като изключим, несъмнено, фактът, че срещата бе уредена и извършена в миг, когато връзките сред двете велики сили бяха на дъното. 



Предстоят парламентарни избори, натоварени с нови упования. Противно на внушенията, че след тях нищо значително няма да се промени, промените в обществено-политическата среда са толкоз трагични, че най-вероятно следва ускорение на разбъркването на пластовете, почнало на 4 април тази година.



Вероятно има напрежение около това, че бяха освободени другите сътрудници от Надзорния съвет (Митко Симеонов и Велина Бурска - бел. ав.). Това в допълнение натовари връзката сред другите органи напрегнато и както е известно, в огромна степен естествените процедури не се случват по този начин както би следвало, заради обстоятелството, че другите двама членове на надзорния съвет са освободени и на база на разпоредбите в банката не могат да бъдат вземани избрани решения, заяви Стамен Янев, ръководител на Надзорния съвет на Българска банка за развиване, пред " БАНКЕРЪ ".



Нека напомним, че това е първото държавно управление на ГЕРБ и сътрудници, което изкарва цялостен мандат. От Движение за права и свободи сме правили доста предизвестия за неправилни решения и дейности. Но ГЕРБ упорстваха да изпълнят мандата си, с цел да се похвалят с най-малко един подобен. Ние считаме, че това даде отпечатък върху държавността, институциите, жителите, както и върху капиталовия климат, уточни зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов пред „ БАНКЕРЪ “



Големите страни имат разнообразни степени на ползи. Ще споделя нещо, което споделям за пръв път. Помните ли дипломат Джеймс Уорлик, тази екзотична фигура, която даже се снима във филми, имаше и ресторантски кавги с Волен Сидеров? Сега господин Уорлик е съучастник в най-голямата съветска адвокатска компания, която се занимава с енергетика. При тирания като съветската, дали тази компания не е обвързвана по някакъв метод с диктатора, сподели енергийният специалист Стефан Гамизов пред  „ БАНКЕРЪ “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР