Освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната не е

...
Освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната не е
Коментари Харесай

Петков: Смяната на Янев не е спонтанно решение, не сме прехвърляли бойни самолети на Украйна

Освобождаването на Стефан Янев като министър на защитата не е било непринудено решение след обявата на Янев вечерта преди изключителното съвещание на Министерски съвет - стана ясно от думите на премиера Кирил Петков.

Пред публицисти в Народното събрание Петков заяви, че са били обсъждани пет кандидатури за нов боен министър. Вчера следобяд е било обявено името на Тодор Тагарев, защото се е считало, че това е единственият избор. Петков разгласи и първата задача пред Драгомир Заков:

„ Първата му задача е да приказва днеска за военнослужещите с адмирал Ефтимов, който го чака да му даде и последните обстоятелства от цялата наша тактика до този миг “.

Президентът Румен Радев е изразил поддръжката си за Драгомир Заков за нов боен министър, уточни Петков:

„ Той също счете, че е доста хубаво, че има една дълготрайност на българската политика и няма да срещаме нов човек с всичко, което се случва “.

- Тоест отпада рискът, за който говореше президента Радев през вчерашния ден, в тази обстановка да се сменя боен министър?

„ Със сигурност отпада до огромна част рискът от промяната на военния министър, тъй като, както споделих, всичко, което се е случвало на равнище НАТО, е минавало през нашия претендент, към този момент нашия нов министър “, отговори министър председателят.

Кирил Петков опроверга публикувани информации за прекачване на 16 изтребителя и 25 щурмови самолети на Украйна:

„ Първото нещо, което бих доста се радвал да имахме, 16 летящи МиГ-а. Ако имахме 16 летящи МиГ-а, ние минимум щяхме да имаме успокоение за защитата на нашето пространство. За страдание, нямаме 16 МиГ-а, които да летят сега, тъй че тази информация изобщо не е вярна. Не е имало даже най-малката военна техника в този миг от България да е отишла в Украйна “.

Петков удостовери, че държавният „ Еърбъс “ е бил изпратен, с цел да вземе Драгомир Заков от Брюксел, като изясни, че това е бил единственият метод Заков да може да постави клетва през днешния ден в Народното събрание.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР