Осветените молитвени свитъци от средновековна Англия са не повече от

...
Осветените молитвени свитъци от средновековна Англия са не повече от
Коментари Харесай

По чудо оцелял свещен свитък е открит в частна колекция

Осветените молитвени свитъци от средновековна Англия са не повече от няколко десетки по целия свят. Един от тях по щастлива случайност неотдавна попаднал в ръцете на откривателите. Историята на този свитък е тайнствена по редица аргументи.

Първо, откривателите били изумени от това, в какво прелестно положение е бил открит свещеният манускрипт. Второ, остава незнайно по какъв начин тази светиня е останала незабелязана към петстотин години и скрита от очите на учените в загадъчни частни сбирки.

Този свитък остава благосъстоятелност на анонимния му собственик, само че рядката находка разрешава да се огледа по нов метод на християнското поклонничество и култа към кръста преди секуларизацията на манастирите от Хенри VIII през 30-те години на XVI век.

Молитвените свитъци от това време са представлявали дълги линии кожа, покрити с християнски текстове и изображения на светини и древен персонажи. Миряните ги получавали от свещениците и се обръщали към техните текстове в моменти на потребност. За улеснение и за ежедневно носене тези свитъци постоянно били обвивани към кръста, а сходно интензивно потребление е станало причина до през днешния ден да са се съхранили извънредно малко сходни артефакти.

" [Свитъкът] дава визия за религиозните ритуали, свързани с огромното разпятие в Бромхолмския манастир в Норфолк, и разкрива директната връзка сред този артефакт от XVI век и фамозната религиозна светиня, в миналото асоциирана у християните с чудеса “, написа създателят на проучването Гейл Търнър от Института по изкуство Курто.

„ Бромхолмското разпятие “, както го назовават историците, хипотетично е съдържало откъс от кръста, на който е бил разпънат Христос. Реликвата е трансформирала манастира в Бромхолм в известно място за поклонничество.

Изображения на огромното разпятие в черен цвят със златни очертания няколко пъти се среща в бромхолмския свитък и в него има едно непосредствено споменаване на „ бромхолмския кръст “.
 В Израел откриха древен ръкопис на 2000 години В Израел откриха древен ръкопис на 2000 години
2000-годишен древен свитък е открит в Юдейската пустиня, заяви израелската работа за антики. Това е първата сходна находка десетил...

Търнър счита, че е допустимо притежателят на бромхолмския молитвен свитък, изработен от два съединени къса пергамент, да е бил състоятелен поддръжник.

През 70-те години на ХХ век реликвата била купена от частен колекционер.

Поклонниците постоянно докосвали изображения на Исус на кръста и ги целували, с цел да може „ директно и мощно да изпитат Страстите Христови “, изяснява Търнър. Действително историкът е разкрила, че на бромхолмския свитък се виждат следи от сходно потребление.

Търнър е съумяла да оцени възрастта на документа по споменаването на „ Йоан Халкидонски “ в него или на Джон Ъндърууд, предпоследния настоятел на Бромхолм. Страстен последовател на Римокатолическата черква, Ъндърууд станал помощник-епископ на Норфолк през 1505 година, а през 1535-а изгубил своята служба, тъй че е изцяло евентуално свитъкът да е формиран сред тези години.

Според проучването по-нататъшна връзка сред свитъка, бромхолмското разпятие и Ъндърууд може да се откри посредством облика на петте рани, получени от Христос по време на неговото разпятие. Техни изображения се срещат в ръкописа.
 Свещен иракски ръкопис показан на папата Свещен иракски ръкопис показан на папата
Свещен ръкопис, избавен от джихадистите на " Ислямска страна " в християнския град Каракош в Ирак, беше показан в сряда на папа Франци...

Символите, представляващи петте рани на Христос, също са изобразени на гроба на Ъндърууд в Норич, без значение че те постоянно може да се открият в църквите в Норфолк. Освен това петте рани били в центъра на основни религиозни празници на Бромхолмския манастир – Страстната седмица и Въздвижението на Светия кръст.

По думите на Търнър първичният притежател на свитъка евентуално е бил „ религиозен “ и осведомен с празниците на Бромхолм. Авторът счита, че той може да е бил настойник на манастира, член на локално семейство или другар на Джон Ъндърууд.

Днес манастирът е в руини и се намира недалече от село Бактън. Изследователката счита, че бромхолмският кръст е бил пренесен в Лондон. За това се приказва в писмо, написано през 1537 от Томас Кромуел до сър Ричард Саутуел, велможа от Норфолк. След това, по думите на Търнър, следите на това разпятие се губят. Тя прибавя, че „ хипотетично той е бил погубен в Лондон дружно с доста други реликви, въпреки неговата орис да остава неопределена “.

Новата непредвидена находка разрешава да се допусна, че в миналото и почитането от жителите на Норфолк разпятие може да се срещне ненадейно в някоя частна сбирка.

Работата на английската изследователка е оповестена в научното издание Journal of the British Archaeological Association.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР