Освен Западнонилска треска, при която след ухапване от комар се

...
Освен Западнонилска треска, при която след ухапване от комар се
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 10 дни след ухапването от комар човек може да си забрави името

Освен Западнонилска тресчица, при която след захапване от комар се стига до инфектиране на мозъка, има и други рискови вируси, които предизвикват лицеви парези, сподели проф. Тодро Кантарджиев.
Освен Западнонилска тресчица върлуват и други рискови вируси, които водят до инфектиране на мозъка, предизвести той
Два са новите случаи на западнонилска тресчица у нас. Те са доказани от Националната референтна лаборатория. Характерно за това заболяване е, че признаците са сходни на грипа и се стига и до инфектиране на дребния мозък, което може да е съдбовно за възрастните хора, сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

При хората над 65-годишна възраст и такива с имунен недостиг прогнозата е 15-20% смъртност, посочи той.
„ Симптомите са сходни на грип, само че когато имаш инфектиране на мозъка схващат роднините ти, тъй като не си знаеш името и би трябвало да се търси неврологична помощ. Това настава 10-12 дни от хапането от комара и от втория ден след повдигането на температура “, изясни професорът.
„ Първият случай със Западнонилска тресчица е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле и се прибрал в Пазарджик. Това е третия случай на заболяването в страната “, посочи той.

Другият случай е от София. Това е 41-годишен мъж. Настанен е в УМБАЛ „ Царица Йоана – ИСУЛ ”. Лекарите там са открили инфектиране на дребния мозък. „ Болестта при него е била в напреднат етап. Имал е нарушаване на съзнанието и мощен световъртеж. Мъжът към този момент стартира да се усъвършенства “, заяви Тодор Кантарджиев.
Той предизвести, че върлува и рисковият ентеровирус Ехо 13, който води до инфектиране на мозъка при децата, а при възрастните се стига до пареза на лицето, т.е. до инфектиране на лицев нерв.
„ Болестта протича с болки в гърлото. Мерките са да ядете лимон след хранене. Това е най-хубавото средство. В топлото време енетеровирусите са на всички места.

Най-важна е хигиената. Трябва да имате постоянно мокри кърпички. Майките да не дават в никакъв случай на детето си да се храни с нечисти ръце “, сподели още проф. Кантарджиев.

Инфо: flagman

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР