Освен въпросите, които възникнаха във връзка със закъснялата реакция на

...
Освен въпросите, които възникнаха във връзка със закъснялата реакция на
Коментари Харесай

Русия публикува кадрите с мъченията на задържаните за атентата о...

Освен въпросите, които породиха във връзка със закъснялата реакция на нападението, съществува и фактът, че Съединени американски щати обществено предизвестиха Русия за идно терористично нахлуване, което съветският президент Владимир Путин неотложно отхвърли като " западна провокация ".

След съвсем 24-часово безмълвие след нападението Путин се опита да показа Украйна като по някакъв метод забъркана, макар че Ислямска страна пое отговорността.

 

Киев отхвърли обвиняванията за присъединяване си в всеобщата пукотевица. Белият дом съобщи, че няма индикации, че Украйна стои зад нападението в Москва.

Зеленски за стрелбата в Москва: Опитите на Путин да я свърже с Украйна са " безусловно предвидими ".

 

В същото време намекът на Кремъл, че Украйна е забъркана, е последният епизод от дългата акция за демонизиране на Украйна и украинците. Напълно опроверганото показване на Украйна като нацистка страна заемаше централно място в оправданието на Русия за пълномащабната ѝ война и беше необятно отразено, написа Kyiv Indepenent.

 

Въпреки това Русия също се базира на " тероризма ", когато се пробва да дискредитира Украйна. Следственият комитет на Русия упрекна задочно четирима високопоставени представители на въоръжените сили на Украйна в осъществяването на " терористични актове на съветска територия " през октомври 2023 година

 

Въпреки че е малко евентуално те фактически да бъдат изправени пред съд в Русия, други украинци от окупираните от Русия елементи на Украйна също са съдени за тероризъм. През януари 2024 година съветските пълномощни сили в Приднестровието, окупирания от Русия район на Молдова, упрекват Кишинев, че е обучавал бойци, в това число украинци, да правят " терористични дейности " на територията на Приднестровието. Молдова изрично отхвърли обвиняванията.

 

Руските правоприлагащи органи също по този начин са арестували 11 души, в това число четирима таджикски граждани*, които съгласно тях са причинителите на закононарушението.

Снимки и видеоклипове на хипотетичните им мъчения бяха необятно публикувани в съветските обществени медии. На един от видеоклиповете се вижда по какъв начин членове на съветските служби за сигурност отрязват ухото на един от обвинените и го принуждават да го изяде, а на различен се вижда по какъв начин мъжът е малтретиран с електрически шокове.

 

Въпреки че истиността на тези видеоклипове не може да бъде без значение тествана, Маргарита Симонян, съветски пропагандист и началник на държавната медия RT, показа фотоси на хипотетичните обвинени в съда, на които се виждат ясни следи от принуждение. Единият от мъжете е с превръзка на ухото, която съответствува с тази на мъжа от видеоклипа. Друг обвинен беше докаран в съда в инвалидна количка.

На въпрос за хипотетичните изтезания представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: " Ще оставя този въпрос без отговор ".

 

Мъченията и изтезанията на украински военнопленници са добре документирани по време на пълномащабната инвазия на Русия. В отчет на Организация на обединените нации, оповестен през март, се установи, че изтезанията на военнопленници са " необятно публикувани и систематични " и демонстрират " жестоко неуважение на човешкото достолепие ".

 

Алис Джил Едуардс, специфичният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на изтезанията, съобщи през септември 2023 година, че изтезанията на Русия както над цивилни, по този начин и над военнопленници в Украйна са толкоз необятно публикувани, че е ясно, че са " проведени като част от държавна политика за заплашване, всяване на боязън, наказване или добиване на информация и самопризнания ".

 

Групите за отбрана на правата на индивида също по този начин неведнъж са документирали изтезания и несъразмерна приложимост на мощ от съветските правоприлагащи органи в Русия.

 

" Употребата на несъразмерна мощ от полицията е необятно публикувана, а правозащитни групи оповестяват, че чиновници на правоприлагащите органи, които правят такива злоупотреби, съзнателно са употребявали електрошокове, задушаване и разпъване на тялото на арестувания, с цел да се избегне оставянето на забележими пострадвания ", показва неправителствената организация Freedom House в отчета си за Русия за 2023 година

 

Това, което е поразително обаче, е, че доказателствата за изтезанията на хипотетичните причинители на нападението в кметството на Крокус са били споделяни намерено. Константин Сонин, професор в Чикагския университет, твърди, че " публикуването на фотосите от изтезанията... е държавна PR тактика ".

Украинският публицист Ярослав Трофимов споделя, че " фрагментите с мъченията се разгласяват от формалната пропагандна машина със зложелателство и горделивост ".

 

Според известията двама от обвинените са признали виновността си за осъществяването на нападението, само че достоверността на признанията им е под въпрос поради неприятното им физическо положение.

 

През 2017 година Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида (OHCHR) написа, че като се изключи че е " аморално " и " нелегално ", изтезанието е " неефективно ". То даже може да бъде " контрапродуктивно ", споделя Марк Фалън, някогашен чиновник на Съединени американски щати, който е управлявал разпитите в лагера за задържане в залива Гуантанамо в Куба.

 

" Ако упражнявате насила или корист, може да получите информация. Тя може да е информацията, която желаете, само че не е наложително да е истината ".

 

В същото време, както споделя Сонин, приемането на информация може да е без значение.

 

Трофимов написа, че публикуването на фотосите от изтезанията е разрешило на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и на други служби за сигурност, " които не са били на никое място, когато се е подготвяло действителното нахлуване в " Крокус ", още веднъж да застанат в поза на твърди и безмилостни ".

 

" Изглежда, че това работи и с необятната общност ", прибавя той.

 

Нейт Остилър,. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз

 

*По-късно арестуваните станаха осем души..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР