Освен в Конституцията, подробно разписани правила при извънредно положение има

...
Освен в Конституцията, подробно разписани правила при извънредно положение има
Коментари Харесай

Какви са правилата при извънредно положение

Освен в Конституцията, в детайли написани правила при изключително състояние има и в Закона за защитата и Закона за отбрана при бедствия.

Според написаните в Закона за защитата правила, при изключително състояние държавните органи и въоръжените сили могат да лимитират или не разрешават цивилен полети, необикновен режим на мореплаване, ограничавания при прекосяването през държавната граница на Република България. Властите имат правото да лимитират придвижването по съществени пътни артерии, придвижването на влакове и да открият надзор върху пасажерите и товарите. Текстовете позволяват ограничение на свободното напредване на жителите и транспортните средства. Те лимитират или не разрешават достъпа до държавни институции.

При нужда от отбрана на националния интерес, живота и здравето на жителите, се ползват и други ограничения, които не опонират на интернационалните актове. При изключително състояние се конкретизират и нормативните актове, чието деяние се стопира.

В Закона за бедствията е конкретизирано, че оповестяването на „ изключително състояние " се реализира в сходство с наредбите на Женевските конвенции от 12 август 1949 година, Допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1977 година

Според Конституцията, макар въведеното изключително състояние има и права на жителите, които не могат да бъдат лимитирани. Това са: Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение. Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото непринудено документално единодушие. Остава в действие наказателната отговорност. (2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за отговорен, нито да бъде наказан единствено въз основа на неговото признание.

Личният живот на жителите остава ненарушим. Всеки има право на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния му живот и против посягане върху неговата чест, достолепие и положително име. Не може бъда ограничавана свободата на мисълта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР