Освен твърде спорният произход на събитията от Буча, днес основната

...
Освен твърде спорният произход на събитията от Буча, днес основната
Коментари Харесай

Санкционната глупост на Запада

Освен прекомерно противоречивият генезис на събитията от Буча, през днешния ден главната тематика са още веднъж глобите против Русия.

Байдън плаши с нови наказания, Макрон – също, европейските водачи още веднъж разискват спомагателни наказания, Зеленски щял да държи тирада в Съвета за сигурност за нуждата от нови наказания.

Върхът на сладоледа в тази санкционна конкуренция е решението на Съединени американски щати да спрат заплащанията на съветски дълг през американски сметки. Казано другояче Русия потегля да заплаща някакъв собствен дълг, пробва се да заплати от сметка на съветското държавно управление в американска банка, само че се оказва, че не може, тъй като одеве са й забранили да оперира с тази сметка. Целта е Съединени американски щати да тласне Русия към следните три варианти – да източва долари от свои сметки в съветски банки; да заплаща с долари, които е получила от нови покупко-продажби или да спре да заплаща. Няма да разясня финансовото безсрамие на американския метод – Русия желае да заплати, само че й блокират нейни лични пари и защото Русия е очевидно някаква невероятна глупак, тя стартира да се тюхка и да търси от кое място ще извади долари, с цел да се заплати борча. Ще разясня нещо прекомерно кардинално.

За русофобите, които мъчно мислят и за анализаторите, които мислят постепенно изяснявам – единствено преди дни Русия анулира съществена част от западните наказания против себе си. Тя анулира тъкмо тази част, която визира съветски блокирани доларови и еврови активи в западни банки. Повтарям – Русия анулира тъкмо тази глоба, която през днешния ден Съединени американски щати се пробват да измислят като нова. Цялата тази анулация стана с настояването Русия да продава свои артикули против рубли. А тези артикули са и петрол, и газ, и пшеница, и торове, и стомана, и редки метали и каквото още се сетите. Да, през днешния ден Русия приказва за рубли против газ, само че бъдете сигурни, че Русия ще се сети и за другите свои артикули – просто прави процеса по-елегантен, с цел да не боли чак толкоз доста.

Какво се случва с блокираните съветски пари в евро и долари в западните банки? Русия просто им поставя една линия и против тях си отпечатва толкоз рубли, колкото са й нужни. Например в случай че блокираните съветски активи са 300 милиарда $, Русия може да си отпечата 300 милиарда по 80 или колкото е там курса на $. Евросъюзът и Съединени американски щати непрекъснато извършват това упражнение. Спомням си, че единствено при рецесията от 2008 – 2010 бяха напечатани 4 трилиона евро и още толкоз трилиона долари. Как си го разрешават? Ами по този начин, еврото и доларът са супер конвертируеми и общо взето всички ще продължат да продават за евро и долари. Какво стана оня ден във финансовите взаимоотношения на Русия със Запада? Русия сподели на Запада, че рублата е супер конвертируема, тъй като е покрита със артикули, без които Западът не може. „ Дръжте си еврата и доларите колкото си желаете – сподели им Русия – дори можете да ги изгорите – от на следващия ден сметките ни ще бъдат в рубли! “ Ще каже някой: „ Ама то Европа ще заплаща в евро, а „ Газпром “ ще си ги конвертира в рубли “. За още по-бавно мислещите русофоби допояснявам – по този начин ще е първоначално, до момента в който и Германия и другите преодолеят шока. След това руснаците ще си ги пращат на борсата да си купуват рубли. А какъв ще е курса? Това май няма да зависи от този интелигентен Запад. Във връзка с рублевата авантюра Путин просто работи търпеливо и елегантно, отново споделям, с цел да не боли толкоз.

А що се отнася до заканите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, че няма да купуват от Русия, отсреща е останалия свят, който май даде обещание на Русия, че ще изкупува толкоз енергоносители, колкото тя предложи. Нека бъдем сигурни, че обещанието ще важи и за останалите съветски артикули. Когато това стартира да се случва, и втората част от глобите – стоковата, а не финансовата и тя ще отиде на кино.

И защото обяснението ми стана прекомерно дълго, ще приключа с едно изречение – позор ме от нелепостта на моите европейски ръководители. Срам ме е, че въобще не виждат или се вършат, че не виждат, какво се случва във финансовия свят. В света въобще.

Източник: Клуб „ 24 май “

създател: Юрий Борисов
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР