Освен топлинния удар, който е по-опасно състояние, повишаването на температурата

...
Освен топлинния удар, който е по-опасно състояние, повишаването на температурата
Коментари Харесай

Как да се справим с горещините?

Освен топлинния удар, който е по-опасно положение, повишението на температурата може да провокира отмалялост и възприятие на незаинтересованост.

Това са типични признаци на астения, които се появяват при промяната на сезона и в случай че повишението на температурата е ненадейно, тялото би трябвало да постави спомагателни старания, с цел да свикне с новата температура, написа puls.bg.

Тялото ни работи съвършено синхронизирано с помощта на биологичния ни часовник, който контролира производството на хормони. И " батериите " на този биологичен часовник са най-вече слънчеви. С увеличението на дневните часове, тялото би трябвало да постави старания да се пренастрои.

Теоретично, пренастройването е по-лесно през лятото, тъй като се разсъмва по-рано и при естествена светлина мелатонинът понижава - хормонът на съня, който се усилва с тъмнината. Ето за какво през лятото се усещаме свежи и будни още на сутринта.

Светлината работи като достоверен и здравословен натурален " будилник ", който ни кара да се усещаме енергични заран. Проблемът е, че това нарастване на дневните часове е съпроводено от високи температури.

Умората, породена от топлината, има физиологично пояснение:

По-високите температури могат да причинят намаляване на кръвното налягане. През зимата кръвното налягане е по-високо, защото със студа кръвоносните съдове се стесняват, само че с топлината се уголемяват и стойностите му понижават. Всъщност, през лятото хипертониците управляват по-добре положението си.

Въпреки това, доста високите температури могат да благоприятстват неочакваните спадове на налягането, които могат да причинят отмалялост и даже замаяност.

Горещините също по този начин усилват изпотяването като охлаждащ механизъм на тялото. Потните жлези в кожата генерират пот за изстудяване на тялото посредством изпаряване на водата, което може да докара до загуба на минерали. Основните минерали, които се отстраняват, са хлор, натрий и магнезий. Магнезият взе участие в енергийния метаболизъм и способства за понижаване на умората.

По-лошо качество на съня

Тъй като дните стават по-дълги, доста хора трансформират ежедневния си режим, хранят се по-късно и остават будни по-дълго време, намалявайки часовете си за сън. Освен това в горещините всички привикваме на нарушено качество на съня.

Има два външни фактора, които са основни за положителната отмора: тъмнината и идеалната температура.

За да може епифизата да задейства каскадата от мелатонин, нужна за заспиване, е належащо да е мрачно в помещението и телесната температура да спадне почти с един градус. Ето за какво е по-лесно да се спи в много по-студена стая, в сравнение с в прекомерно топла. Идеалната температура в спалнята за заспиване би трябвало да бъде 18,3 ºС, макар че множеството от нас спят при към 21 ºС.
Как да се оправим с горещините?
Събуждане с естествена светлина. Препоръчително е да не се спускат щорите, когато заспиваме, по този начин ще се събудим с естествена светлина и ще се почувстваме по-активни заран. По този метод биологичният ни часовник ще се приспособява по-бързо към по-дългите дни.

Избягване на късното заспиване. Ако заспим по-късно през уикенда, целесъобразно е на другия ден да не ставаме рано. Поддържането на съня благоприятства вярното действие на метаболизма.

По-леко хранене. С топлината тялото губи доста повече вода и минерали като магнезий, чийто недостиг предизвиква отмалялост. Трябва да се усили приемът на течности денем и да се включат повече богати на вода храни - зеленчуци и плодове, които са по-леки. В горещините имаме потребност от по-малко калории, в сравнение с през зимата.

Събуждане със утринен душ. Това задейства кръвообращението заран и прави по този начин, че повече О2 да доближи до всички кафези на тялото. Препоръчително е душът да стартира с топла вода и да приключи със студена.

Разтягане при пробуждане. Физическата интензивност заран генерира ендорфини и покачва енергийните равнища и самочувствието.

Прием на добавки - при отмалялост е целесъобразно да се одобряват добавки с магнезий или витамини от група В.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР