Освен с първия православен параклис и вече готовия паметник на

...
Освен с първия православен параклис и вече готовия паметник на
Коментари Харесай

Дупница вече е на картата на Антарктида


Освен с първия православен параклис и към този момент готовия монумент на кирилицата, българското наличие на Южния полюс става все по-значимо. Едни от най-високите върхове на полярния остров Ливингстън носят българските имена Свети Борис, Тангра, Левски и Лясковец, а неотдавна една от най-труднодостъпните точки на Антарктида – каменист морски нос на остров Смит, се споделя Нова Дупница.

„ Той изскача, като привидение от океана, защото е построен от непристъпни скали и върхове, които не са и качвани доста – споделя проф. Христо Пимпирев. – Носът е извънредно хубав, неименуван. Това е скален нос, който се намира в югоизточния завършек на острова “. По думите му българите имаме привилегията да кръщаваме ненаименувани географски обекти, откакто сме на Антрактида към този момент повече от 25 години.

На остров Смит има и още български имена на географски обекти – Иван Асен, Великан, Батак и Сухиндол са единствено част от тях.



Идеята за Дупница на няколко континента идва от проф. Рахамин Шекерджийски, който се грижи за здравето на полярните ни експедиции, като създава имуностимулатори и лекарства за екипите.

„ Това ще бъде нещо постоянно – споделя той. – Там би трябвало да отиват хора от Дупница, които са дали нещо за града, които са развили града. Тогава могат да отидат с експедицията да оставят някакво обръщение на това красиво място “.

Идеята е подкрепена единомислещо и от общинския съвет. Изработен е релеф с герба и знамето на града, които към този момент са на Антарктида.



„ Те бяха наши посланици на Дупница – споделя ръководителят на общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. – Разбраха на доста места по света, че има подобен град в България, което за нас е от извънредно значение. Това е едно самопризнание, тъй че мисля има с какво да се гордеем и ние, тъй като и ние сме съдействали значително в историята на България “.

На изключителна общинска сесия професор Пимпирев и екипът му бяха наградени с почетния знак на града. Връчен им беше и том с историята на Дупница, който да бъде занесен в капсула на Южния полюс.

Жителите на града пък научиха от екипа ни за трансокеанския близнак на Дупница. Пошегуваха се, че завземат света.

До началото на 26-ата по ред българска полярна експедиция остават месеци, а кои български имена още бъдат записани в историята, следва да разберем.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР