Освен от скоростта, с която талибаните превзеха Афганистан, Западът беше

...
Освен от скоростта, с която талибаните превзеха Афганистан, Западът беше
Коментари Харесай

Информационната война в Афганистан: Успяха ли да я спечелят талибаните?

Освен от скоростта, с която талибаните превзеха Афганистан, Западът беше сюрпризиран и от огромната им медийна акция. Някои заговориха за " талибани 2.0 ".

Те стартират с примитивни флаери и аудиокасети с агитация през първите години на новото хилядолетие и стига до усъвършенствана машина за връзка през днешния ден.

На 15 август талибаните стигнаха Кабул и поканиха " Ал Джазира " да излъчва извънредно влизането им в президентския замък. Два дни по-късно дадоха и първата си конференция, избрана от експертите като " мастърклас на PR-а и стратегическата връзка ".

“Всички чиновници, в това число и дамите, ще могат да се върнат на работа в границите на разрешеното от шариата. Прощаваме на всички, които са били против нас, тъй като това е в полза на мира и стабилността”, съобщи Забихула Муджахид, представител на талибаните.

Още при започване на века талибаните осъзнават силата на облиците и анулират възбраната на " движещите се картини ". Скоро се отхвърлят и от видеоклиповете с обезглавявания, които отблъскват елементарните афганистанци.

През 2005 година основават първия си уеб страница и стартират да разгласяват на няколко езика. През 2011 година навлизат в „ Туитър “, употребявайки го в началото главно с цел да оповестяват изхода от борби и броя на жертвите. 2016 година обаче бележи прелом в информационната им тактика. Талибаните копират похватите на " Ислямска страна " и сменят реториката от войнствена към обществена: да споделя на популацията какво вършат за него. Създават си профили във всички обществени мрежи и платформи.

В момента, в който влизат в Кабул предишния месец, пускат канал в " Уотсап " за недоволства на жителите. Всичко за да покажат " ново, друго лице ". Обещанията за съблюдаване правата на дамите, етническите малцинства и свободата на медиите обаче към този момент наподобяват нарушени.

Афганистански публицисти отразяват вчерашните митинги в долината на съпротивата Панджшир.

„ Опитвах се да им обясня, че съм кореспондент и не подстрекавам към принуждение, само че не ги интересуваше. Даже ми се подиграваха. Казваха: " Репортер си? Ще разпространяваш митингите? " Всички бяха доста млади – на 17-18 години “, споделя Немат Нагди, афганистански публицист.

„ В продължение на 10-на минути седем или осем индивида ни биха с пръчки с всички сили. След като видяха, че припадаме, ни заключиха в килии с други хора “, споделя Таки Дарияби, афганистански публицист.

На фона на фрагментите с талибани, забавляващи се във фитнеса и в лунапарка, идват информации за бичувани дами и убити локални сътрудници на интернационалните институции.

Анализатори дефинират смарт телефона като новото оръжие на ислямистите и дори заключват, че преди да завладеят Афганистан, те са завладяли интернет.

Не пропускайте старта на " 120 минути " и извънредното изявление на водещия Светослав Иванов с Джавад Заргар - представител талибаните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР