Освен меракът за участие във властта, заплатата на един съветник

...
Освен меракът за участие във властта, заплатата на един съветник
Коментари Харесай

Голямото предизборно люспене в Бургас

Освен меракът за присъединяване във властта, заплатата на един консултант е 800 лв.


Общинският съвет в Бургас се преформатира. Само две политически партии останаха със свои групи, а останалите съветници са в насипно положение и се сплотяват най-вече по бизнес или други ползи. По всичко проличава, че се задават избори.
 15-02  15-04  15-01
От общо 51 съветници, в морския град най-голяма е групата на ГЕРБ – 29 души. Петима членове (колкото е минималният наложителен брой на членове, с цел да има група) държат Реформаторите. Преди месец се образува и нова – „ Заедно за Бургас “, само че тя не е на партия, а общ брой от отлюспени от централите си съветници. Останалите им сътрудници са свободни електрони.

Общинският съвет бе основан с представителни „ извадки “ на всички политически партии – Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ, АБВ… Постепенно техните членове мигрираха към други или се обявяваха за самостоятелни, до момента в който не се стигна до прецедента – единствено ГЕРБ и Реформаторите с групи в локалния парламент.

Разпадна се и групата на …БСП. След абсурда с техния общински консултант и заместител ръководител на съвета – Бенчо Бенчев, тя спря да съществува, тъй като предприемачът, хванат с Митьо Очите в Истанбул, бе отлюспен от партията. Съпартийците му освен това състояние останаха единствено четирима. В края на годината се случи покруса с един от най-активните съветници социалисти. Почина топ юристът Евгений Мосинов, авторитетна и мощна фигура, почитан от всички свои сътрудници в локалния парламент. На негово място ще влезе идващия от предизборните описи, само че по този начин или другояче, алените остават без „ петорка “.

Втора се разпадна групата на партиите НФСБ – Средна Европейска Класа. Средна Европейска класа или СЕК, е основана през 2007 година и неин ръководител е предприемачът Георги Манев. От 2013-а е съдружен сътрудник на Обединени патриоти. В партията вземат участие известни родни артисти (Кристина Димитрова), футболисти (Радостин Кишишев) и други Дясна ръка на Манев до неотдавна беше съветникът Константин Бачийски, само че сега двамата не стоят един до различен. Партия СЕК има представители и в общинския съвет на Средец.

От НФСБ през 2018-а бяха отлюспени двама съветници – Георги Дражев и Ангел Божидаров. „ Преди в общинския съвет имаше идея “, сподели Валери Симеонов във връзка „ миграциите “, припомняйки времето, когато групата на НФСБ бе надалеч по-многочислена, а той бе ръководител на общинския съвет. Симеонов разяснява по този начин отлюспването на Дражев и Божидаров: „ Не са спрели да плюят НФСБ и мен персонално “.

И по този начин, групата НФСБ – СЕК де факто се разпадна след реакция на водача на СЕК Георги Манев по време на съвещание. Манев напусна, тъй като не бе гласувано предлагането зам.-председателят на съвета и отлюспен от НФСБ – Георги Дражев, да бъде освободен от поста. Напускайки, той умишлено наруши целостта от петима души- наложителна за съществуването на „ група “.

Така той реализира цел – Дражев да не може да заема поста, тъй като е бил излъчен от група, която към този момент не съществува. Но пък по този начин се надуха перките на огромното роене и то стартира неотложно.

Първо, по секрети срещи, сделки в кафенета и заведения. После – с публично подаване на документи в общинския съвет.

Брожението даде знак да се заприказва, че новите групи ще са най-малко две. Едната – формирана от отлюспените Бенчев от Българска социалистическа партия, Дражев и Ангел Божидаров от НФСБ и вероятно досегашната дясна ръка на водача на СЕК Константин Бачийски. Заговори се и че към тях ще се причисли Живко Табаков от Реформаторите, който се обиди на своите, че не поддържат предложенията му, едно от които за референдум за чистия въздух.

В последна сметка пристигна огромна изненада. Бачийски и Табаков останаха настрана от спряганата нова група. Такава в действителност се образува с името „ Заедно за Бургас “, само че включи следните съветници: ръководител – Тодор Ангелов, който стана общински консултант от „ Коалиция АБВ за Бургас “, Георги Дражев и Ангел Божидаров (отлюспени от НФСБ), Стоян Колев (от гражданската квота на БСП) и предприемачът Бенчо Бенчев.

Така броя от наложителните петима съветници е изпълнена.

„ В новата група влизат хора с разнообразни политически визии, само че името на групата дава изясненост какво ще прави тя за Бургас. Докато групата съществува – ще бъдем градивна съпротива, ще бъдем сериозна съпротива на това, което не би трябвало да се прави и ще поддържаме всичко, което е положително за града. Няма да върша на инат на никого “, съобщи Ангел Божидаров. Той сподели още, че в НФСБ оставил доста другари, имал проблем единствено с управлението.

В ход бе съставянето на втора група – „ Патриотичен фронт “. Учредяването й бе оповестено от Ивайло Вагенщайн от НФСБ. Тя е била персонално съгласувана и с водача на партията Валери Симеонов. В нея трябвало да влязат Ивайло Вагенщайн и Милен Ненчев от НФСБ, както и Георги Манев (председателят на СЕК) и Кирил Начев (СЕК). Стана ясно обаче, че те са се отказали от това да вършат група, защото трябвало да създадат взаимни отстъпки (очевидно с петия член б.а.). Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разяснява, че съгласно него това също е по-добрият вид.

И по този начин, свободните електрони в локалния парламент са доста.

Въпросът е дали ще се хвърлят да се харесват на най-голямата група в локалния парламент или „ насипните “ ще продължат лъкатушенията за основаване на нови и нови „ петорки “. И по какъв начин ще гласоподават – в полза на гласоподавателите или, да речем, като са контра на партиите, от които са отлюспени, контра на съперниците си и по други сходни „ значими правила “.

Любопитни моменти в общинския съвет са и тези, че водачът на Вътрешна македонска революционна организация Георги Дракалиев е консултант на ГЕРБ, а съветникът на ГЕРБ Стефан Колев е ръководителят, който оглави ново Тракийско сдружение в Бургас, именуващо се „ Странджа “. Председател на другото – „ Екзарх Антим I “, пък е Тодор Ангелов от „ Заедно за Бургас “.

Бургазлии се питат: дали огромното предизборно люспене и роене завърши? Общото сред тези процеси сигурно е подготовка за новите избори. Укрепване на позициите, нови съюзи и нови взаимни отстъпки в името на една и съща цел – нови мандати. За сведение, с изключение на меракът за присъединяване във властта, заплатата на един консултант е 800 лв.. Второто, само че не по значимост, общо сред всички групи и „ насипни “ съветници е декларацията им, че желаят да работят за богатството на съгражданите си и Бургас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР