Освен Международен ден на приятелството 9 юни е и Международен

...
Освен Международен ден на приятелството 9 юни е и Международен
Коментари Харесай

Михаил Груев: Архивите пазят паметта на миналото и настоящето



Освен Международен ден на другарството 9 юни е и Международен ден на архивите.

На 9 юни в целия свят експертите архивисти сплотяват гласовете си, с цел да покажат в действителност за какво е толкоз значимо да се подкрепят архивите и специалността архивист.

По време на Международния конгрес на архивите във Виена през 2004 г.  двете хиляди участници одобриха резолюция, която сложи пред Обединените народи настояването да се учреди интернационален ден на архивите.

Отделни страни към този момент имаха собствен народен ден на архивите, с цел да покажат пред обществеността и ръководещите, смисъла на архивите.

Важно е да се подсети, че архивите са документи, основани, получени и непокътнати като доказателство и информация на дадена институция или персона, в осъществяване на правни отговорности или реализиране на своята работа.

Архивни документи са документите, които се съхраняват от тези, които ги основават, наследяват или от съответна архивна институция, поради тяхната правна стойност или историческо значение.



Темата разяснява в “Нашият ден “ доцент доктор Михаил Груев , ръководител на Държавна организация „ Архиви “.

Клише е, че архивите са паметта на нацията. Обикновено в необятното схващане за архиви се включват единствено остарели документи, архивите съхраняват главно такива.

Може би би трябвало да се каже, че те съхраняват и нови документи. П о закон има 20-годишен период на предпазване на документите в институциите и тези от тях, които подлежат на непрекъснато опазване след приключване на този 20-годишен период, в действителност се предават в Държавните архиви .

При нас има и не толкоз остарели документи. Имаме и документи от XIV век насам, само че имаме и по-нови документи с отминалост 20 години.

Всъщност това е методът след 50, след 100 години откриватели, публицисти, историци да реконструират днешната действителност през тези документи.

Архивите, с изключение на пазители на паметта за предишното, по някакъв метод са пазители и на паметта за сегашното. Доколкото в този динамичен свят сегашното доста скоро се трансформира в минало.

Електронни документи

Изправени сме пред друго предизвикателство. В последните няколко години обичайните хартиени документи отстъпват място на електронните. Пред нас стои задачата да бъдат непокътнати тези електрони документи в неизменен тип, във типа, в който са основани от институциите и от личностите и да бъдат предадени на идващите генерации. Това е едно огромно предизвикателство пред международната архивистика.

Чуйте Михаил Груев в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, archives.government.bg
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР