Освен чисто финансовата и военна помощ, която ЕС оказва и

...
Освен чисто финансовата и военна помощ, която ЕС оказва и
Коментари Харесай

Съюзниците на Украйна ще предложат гаранции за сигурността ѝ

Освен чисто финансовата и военна помощ, която Европейски Съюз оказва и ще продължи да оказва на Украйна, страните членки ще обмислят съществено даването на повече гаранции за сигурността ѝ, което ще стане на срещата на върха на НАТО във Вилнюс по-късно през юли. До 12 месеца Европейски Съюз ще даде на Киев 1 милион боеприпаса, съобщи Урсула фон дер Лайен.
Време е да удвоим поддръжката си за Украйна. По време на шведското председателство страните членки се съгласиха да употребяват 2 милиарда евро от Европейския механизъм за мир за закупуване на муниции за Украйна. Вече сме доставили над 220 000 боеприпаса и над 2000 ракети. Сега сме на път да доставим 1 милион боеприпаса в границите на идващите 12 месеца.
Урсула фон дер Лайен – ръководител на Европейска комисия

Освен това до края на годината ще сме обучили над 34 000 украински военнослужещи. В момента техният брой е 24 000.

Европейски Съюз работи и върху механизми за потребление на замразените съветски активи в Европа за възобновяване на Украйна след войната. Тепърва ще се изследва законността на изземването на тези облаги, в това число на блокираните средства на съветската Централна банка. Европейска комисия ще насочи предложение по какъв начин да се случи това.

Няколко страни членки се притесняват, че правното съображение за отнемането на съветски активи е прекомерно несигурно, а Европейската централна банка предизвести, че конфискуването на тези активи или насъбраните от тях облаги може да съставлява сериозен риск за стабилността на еврото.

Европейски Съюз е замразил над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на нашествието в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на съветски олигарси, близки на режима на Путин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР