Освен че се лъже най-много, оказва се, преди избори се

...
Освен че се лъже най-много, оказва се, преди избори се
Коментари Харесай

За 45 000 деца училищният автобус е единственият път към знанието

Освен че се лъже най-вече, става известно, преди избори се и харчи най-вече. Просветното министерство бе от " щастливците ", застигнати от ненадейно избуялата премиерска благотворителност, равняваща се в тази ситуация на 20 млн. лева.. за учебни рейсове. Не може да се каже дали това е най-сериозната потребност на образованието сега, тъй като сумата се появи толкоз изненадващо, че няма планове по какъв начин ще се похарчи. Отсега е ясно, че новите рейсове ще произведат стремежи от благодетеля ефект върху електората на доста обитаеми места директно преди локалните избори. Поддръжката на учебния автопарк обаче е и безконечен проблем за общинските и учебните управления, тъй че доста от тях с неспокойствие чакат новите си придобивки. Колко са наличните учебни рейсове, какъв брой отделя страната за пътуващите възпитаници, за какъв брой нови буса и замяна на остарели ще стигнат прясно отпуснатите средства? В. " Сега " направи опит да показа гледните точки на шефове от разнообразни региони на страната.

 

ПЪТУВАЩИ УЧЕНИЦИ

През годините общините и учебните заведения в страната са получили от просветителното министерство 1270 учебни рейса с друг брой места, демонстрират данните на МОН. " Част от тях имат потребност от ремонт или замяна, а други се употребяват и сега ", споделят от ведомството. Автобусите не са предопределени единствено за средищните учебни заведения, а и за съществени, междинни, обединени, профилирани и професионални школа, чиито възпитаници живеят отвън обитаемото място. След промени в нормативната уредба от учебния транспорт към този момент могат да се възползват всички възпитаници с право на безвъзмезден превоз до 18 година, а освен предпочитано учениците до 16 година от средищните учебни заведения. През приключващата към този момент 2018/19 образователна година безвъзмезден превоз употребяват общо 88 920 деца в наложителна предучилищна възраст и възпитаници от 1-ви до 12-и клас. От тях с учебни рейсове се транспортират 44 938 деца и възпитаници. Останалите се възползват от публичен превоз, за който получават безвъзмездни абонаментни карти.

 

БЮДЖЕТ

В бюджета на просветителното министерство не се плануват годишно средства за регулярна замяна и закупуване на учебни рейсове. До момента тези потребности са били покривани с целеви средства по национални стратегии или със средства от икономии от бюджета на МОН. На този декор въпросът какъв брой от наличните сега рейсове ще се подменят с 20-те млн. лева е изключително обоснован. От МОН показват, че са дали опция на всички общини и учебни заведения да аплайват за даване на учебни рейсове, като в същото време изпратят и информация за техническото положение на наличните. Към момента няма систематизирана информация за страната, като поръчките към момента постъпват. " След разбор на получените данни ще се подхващат дейности за даване на учебни рейсове на най-нуждаещите се общини и учебни заведения, като броят на доставените рейсове ще зависи от потребностите за брой места в тях ", показват от министерството. Предварителните прогнози са за към 100 учебни рейса. Дали обаче парите ще стигнат за толкоз и дали те ще удовлетворят всички потребности в страната, ще забележим вероятно през новата образователна година.

 

ПОГЛЕД ОТВЪТРЕ

" Разполагаме с дребен учебен рейс, който е изправен. Той обаче е много дребен за 25-те деца, които транспортираме ", споделят от средищното приблизително учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в град Белица, Благоевградско. Затова оттова считат, че общината ще се ангажира със поръчка за покупката на нов, по-голям рейс.

" Имаме 65 пътуващи възпитаници от 9 обитаеми места, които извозваме на две смени с 2 рейса - единият е 10-местен, от 2017 година, а другият - 16-местен, още от 2005 година Така че несъмнено се нуждаем от нов ", разяснява Муса Салихов, шеф на главно учебно заведение " Д-р Петър Берон " в село Биркова, Велинградско. Той споделя, че неотдавна от МОН е пристигнала поръчка, в която да заявят потребността си от нови рейсове. 

Някои от селските учебни заведения към Велинград станаха печално известни преди 3 години с транспорта на учениците си - натъпкани по 12 души в кола заради неналичието на рейс. Репортаж на Би Ти Ви от 2016 година описа по какъв начин пътуват децата - безусловно един върху различен, даже в багажника на автомобила, тъкмо до аварийна гума, с ежедневен боязън дали ще дойдат живи и здрави в учебно заведение. Днес тези драми са позволени, само че единствено отчасти - заради бързото изхабяване на учебните рейсове.

" С доста страдания и разправии през 2016 година получихме нов рейс с 10+1 места, тъй че в този момент нямаме потребност от различен. Проблемът обаче е, че рейсовете, които се оферират, се износват ужасно бързо ", споделя Елена Халева, шеф на главно учебно заведение " Христо Ботев " в с. Абланица, Велинградско. По думите й амортизационният интервал на школските бусове е 10 години, само че действително те се изхабяват за най-много 6-7 години. " Автобусите при нас минават всеки ден по планински черни пътища, това са доста сложни региони ", споделя Халева. Затова и се налага по-честа поддръжка, която пък излиза доста скъпа. Директорът откровено се надява всички нейни сътрудници, които имат потребност, като да вземем за пример шефа на учебното заведение в Грашево, да получат нужните рейсове, тъй като, както сама признава, при тях

 

" няма ли рейс - няма образователен развой "

 

За различен проблем описват от главно учебно заведение " Васил Левски " във Враца. Школото разполага с един учебен рейс, който е с 32 места. Всеки ден транспортира по към 50 пътуващи възпитаници от разнообразни обитаеми места. Той обаче е от най-старите - на над 10 години. " Дошло е време този амортизиран рейс да се подмени, несъмнено ще пратим поръчка за нов ", безапелационни са от образователното заведение. Оттам обаче са леко скептични и към новата облага, от която имат потребност - тъй като чакат и тя да бъде като сегашната - трагична във връзка с комфорта на дребните пасажери - без климатици и без да могат да се отварят прозорците. " От май до септември пътуването с такива рейсове е пъкъл за учениците. Те са деца въпреки всичко, а не бройлери ", споделят от школото, надявайки се новите бусчета да са по-модерни и снабдени с климатици.

Според врачанските педагози част от проблемите се дължат и на обстоятелството, че рейсовете се купуват посредством социална поръчка, т.е. става дума за базови модели, които могат да се ремонтират единствено в избрани автосервизи. Развали ли се, бусът на школото във Враца би трябвало да върви чак до Плевен или София, с цел да бъде поправен. А това прави поддръжката му " безумна ". " Веднъж ми дадоха фактура за поправката на учебния рейс за 5800 лева После я изплащах цяла година ", споделя шефът. Затова и желанието му е поддръжката на учебните рейсове да се регламентира по някакъв метод, тъй че всеки да може да бъде поправен на търпима цена и в региона, в който действително пътува.

От средищното учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в с. Момчиловци, откъдето до неотдавна трепереха по какъв начин учениците им ще дойдат до учебно заведение поради остарелите рейсове, изясняват, че нещата при тях към този момент са " уравновесени ". Миналата година те са получили нов бус от МОН - той е за 10+1 места, " Пежо Боксер ", 4 x 4, високопроходим - по този начин необходим за планинските условия, в които се намира школото. Оттам споделят, че са доста удовлетворени от новите стандарти за рейсове, с които се покрива издръжката им при пораждане на поправки или други незабавни обстановки (тук не се включват средствата за гориво, които са в друго перо). " За всеки вид рейс има съответно отделена сума. За единия учебен бус да вземем за пример получаваме 4 хиляди лв., в които към този момент съумяваме да се вместим ", споделя шефът на школото Елка Такова. Вторият им учебен рейс обаче е на 10 години, много е амортизиран, колкото и от учебното заведение да го поддържат добре, като уверенията на общината са, че скоро и той ще бъде сменен. " Добре ще е да имаме нов рейс, по този начин ще са нужни и по-малко финанси за поддръжката му ", надява се Такова. По думите й бусчетата им разполагат с климатик, само че и с парно, което в техния случай е много по-важно, тъй като през множеството месеци, чак до април, те имат потребност от отопление.

Засега там са минимизирани и терзанията към най-малките деца, които също се возят в учебния бус - с помощта на него те посещават средищната детска градина, която също се намира в селото. В началото на година те били повече, само че в този момент са останали единствено 2-3 дечица в предучилищна възраст. Може би тъй като забавачката е наложителна единствено от 5 година нагоре, допуска Такова. Тук неудобството е, че измененията в графика на учениците постановат и промени в часовете на взимане на малчуганите от градината - от време на време те би трябвало да бъдат взето тъкмо когато спят следобедния си сън. С повечко воля обаче учебното заведение съумява да се оправи и с това.

 

 

КАК съдебна експертиза КУПУВАТ УЧИЛИЩНИТЕ АВТОБУСИ

На въпросите на " Сега " по какъв начин тъкмо се купуват учебните рейсове, от министерството дадоха отговор, че имат подписани рамкови съглашения за доставката на учебни рейсове с друг брой места въз основа на извършена през 2018 година открита процедура. При съществуване на финансов запас МОН разпорежда доставката на учебните рейсове, след което ги трансферира безплатно в благосъстоятелност на общини и учебни заведения. " На профила на купувача на уеб страницата на МОН може да се открие цялостната информация за цената на другите типове рейсове ", показаха от ведомството.

От него излиза наяве, че поръчката за доставка и гаранционна поддръжка на моторни транспортни средства за потребностите на просветителната система е открита през януари 2018 година в 8 обособени позиции. В края на годината са определени и компаниите, които да доставят другите типове рейсове. По обособена позиция 1 - доставка на рейсове 8 +1 места - да вземем за пример е определена компанията " Мото-Пфое " ЕООД. " София Франс Ауто " АД е определена по втората позиция - рейсове 9+1 и до 16+1 места. Договорът на компанията е за 10 сходни буса " Пежо/Данжел Боксер " за общо 987 хиляди лева с Данък добавена стойност.

За рейсове 9+1 и 13+1 места е определена " Индустриал комерс КО " АЕД. Фирмата " Автомотор корпорация " АД, гр. Божурище, е определена да достави 7 броя рейса марка " Ситроен ", модел Jumper, за 16+1 места на обща стойност 616 хиляди лева, т.е. всеки коства по към 88 хиляди лева 10 рейса с 22+1 места, марка " Мерцедес Бенц " (модел Sprinter ALTAS) на сдружението " ММ Сървиз ДЕК " пък костват общо 1.8 млн. лева (или 180 хиляди лева за брой). Други 27 рейса марка ISUZU (32+1 места) пък са коствали 7 млн. лева, т.е. един рейс излиза към 260 хиляди лв..

За всички типове рейсове има съответни условия - кой да е моторът, каросерията, височината на пътническия салон и така нататък За по-малките рейсове има по-малко минимални условия - да имат защитни колани, въздушни възглавници, антиблокираща спирачна система, подово нехлъзгаво покритие, щори или завеси на страничните прозорци и така нататък За по-големите рейсове условията са много повече - да имат устройство за заключване на вратите по време да придвижване, осветителни тела на пода и в салона, устройство за понижаване на скоростта, люк на покрива, полици за багаж и така нататък Никъде в минималните условия обаче няма такова за наложително съществуване на климатици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР