Освен че много потребяваме пластмасови бутилки, нямаме достатъчно добър стимул

...
Освен че много потребяваме пластмасови бутилки, нямаме достатъчно добър стимул
Коментари Харесай

Еколог: България плаща 44 млн. на година заради нерециклирана пластмаса

Освен че доста използваме пластмасови бутилки, нямаме задоволително добър тласък за тяхното разделно събиране. В България преди 89-а година съществуваше депозитна система. Сега сходна система работи в над 50 страни, само че към този момент няма условия да се връщат бутилките в същия магазин, цялостно за празно и други - задоволително е просто да си носите празната бутилка в магазина.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Евгения Ташева от екосдружение „ За земята “.

Обхватът на депозитните системи е за бутилки от 100 мл до 3 л.

В момента има работна група в Министерството на околната страна и водите, включваща производителите на питиета, комерсиалните обекти, рециклаторите, само че липсва една съществена група - дребните търговски обекти, които най-после може да се окажат, че не са готови.

Аз рециклирам от 15 година, стоя зад тази идея, задачата ни е да променим мисленето на хората, сподели актрисата Илияна Лазарова. Има известна степен на небрежност и необразованост у нас. Тя потегля още от ранна детска възраст. Примерът, който дават възрастните не е добър, добави тя.

Системата на нас няма да ни коства нищо, тъй като тя не се финансира от страната. Началото на тази система ще се финансира от производителите. В момента плащаме нов налог към Европейски Съюз, който се отнася за количеството нерециклирани пластмаси. За България това са 44 млн. лева годишно, защото употребяваме 50% отстъпка поради невисок Брутният вътрешен продукт, сподели още Ташева.

Направих си проучване, което сподели отсрочване в организма ми на субстанции, които се съдържат в пластмасата, а не употребявам такива артикули от години. Явно са от преди интервала, в който започнах да се храня по този начин. От всеки пластмасов артикул ти консумираш и една шепа химикали, добави Лазарова.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР