Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на

...
Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи в Коломбо

Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на Шри Ланка
Хиляди протестиращи в комерсиалната столица на Шри Ланка - Коломбо, през днешния ден пробиха полицейския кордон и щурмуваха формалната резиденция на президента по време на едно от най-големите тази година антиправителствени шествия в засегнатата от рецесията, съобщи Ройтерс, показана от Българска телеграфна организация.

Някои от протестиращите, които държаха ланкийски знамена и каски, нахлуха в резиденцията на президента, оповестиха от локалната телевизия НюзФърст. Два източника от министерството на отбраната оповестиха, че президентът Готабая Раджапакса от петък не е в сгради на властта заради планувания митинг през уикенда. Предавани онлайн фрагменти във фейсбук от вътрешността на президентската резиденция показват стотици протестиращи, някои от които окичени със знамена, натрупали се в стаите и коридорите, крещейки лозунги срещу Раджапакса.

Стотици хора се разхождаха и на площадката пред бялата сграда от колониалната епоха. Не се виждат служители по сигурността. Най-малко 21 души, включително двама чиновници на реда, бяха ранени и откарани в лечебни заведения по време на продължаващите манифестации, оповестяват източници от здравните заведения пред Ройтерс.

Островът с население от 22 млн. души се бори с тежък недостиг на задгранична валута, който лимитира вноса на основни горива, храни и лекарства, което докара до най-тежката икономическа криза от оповестението на независимостта през 1948 година Мнозина укоряват за упадъка на страната президента Готабая Раджапакса. От март насам митингите, които са най-много мирни, изискват оставката му.

Хиляди хора се втурнаха в държавната сграда в Коломбо и издигнаха лозунги срещу президента, като преди този миг преодоляха загражденията на полицията, за да стигнат до резиденцията на Раджапакса, съобщи пред Ройтерс очевидец. Полицията е стреляла във въздуха, единствено че не е съумяла да спре ядосаната тълпа да обкръжи президентската резиденция.

Ройтерс не можа да удостовери неотложно къде се намира президентът. Въпреки сериозния недостиг на гориво, който спря транспортните услуги, стачкуващите се събраха в автобуси, влакове и камиони от разнородни детайли на страната, за да стигнат до Коломбо, където да стачкуват срещу това, че държавното ръководство не ги е защитило от икономическата разруха.

Недоволството се задълбочи през последните седмици, когато закъсалата за пари страна спря да получава доставки на гориво, което принуди образователните заведения да затворят врати и да се вкарат правила на бензина и дизеловото гориво за основни услуги. Инфлацията в страната приближи през юни 54,6 %.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР