Острият ларингит, наричан още в английскта литература круп, е често

...
Острият ларингит, наричан още в английскта литература круп, е често
Коментари Харесай

Остър ларингит - затруднено дишане и лаеща кашлица в малките часове на нощта


Острият ларингит, именуван още в английскта литература круп, е постоянно срещано респираторно заболяване в детска възраст. То съставлява инфектиране на горните дихателни пътища – ларингс, трахея, а от време на време и бронхи. Предизвиква се нормално от вируси, като визира най-често деца сред 6-месечна и 3-годишна възраст . След 6-годишна възраст заболеваемостта внезапно понижава. Острият ларингит поражда най-вече през есенните и ранните зимни месеци, като визира по-често момчетата.

Как се популяризира болестта?

Разпространението е по ваздушно-капков път – при кихане и кашляне на детето. Освен това, отделени в околната среда, вирусите попадат върху предмети и играчки, а детето докосвайки ги, елементарно ги придвижва към дихателните си пътища. След инхалиране на вирусните причинители, първите признаци се развиват в границите на идващите три дни.

Какви са признаците?

Най-често болестта стартира с неспецифични, грипоподобни признаци, като хрема, запушен нос, нараснала температура (около 38оС), лека кашлица, болки в гърлото, пресипнал глас. 2-3 дни след появяването на първите признаци, се развива типичната за болестта лаеща кашлица . Тя може да се съпровожда с инспираторна диспнея и стридор – характерен тон, който се чува при вдишването на детето.

Другата форма на болестта, което е по-рядка, стартира остро, ненадейно. Детето си ляга във очевидно положително здраве вечерта. В дребните часове на нощта то се разсънва със затруднено дишане и мощна лаеща кашлица. За тази форма на болестта не е особено повишение на температура и пресипнал глас.

Круп-синдромът може да протече доста трагично. Колкото по-силно изразено е възпалението, толкоз по-голям е отокът, а оттова и стеснението на горните дихателни пътища. В тези случаи мощно затруднено е вдишването на детето. При по-тежко протичане то отхвърля да легне, налице е посиняване към устата, стридор, инспираторна диспнея.

Свързани публикации.. Остър ларингит – какво да вършим? 0 Какво е епиглотит? 0 Лаеща кашлица при децата - настава при инфектиране на ларинкса 0

Как се слага диагнозата?

Тя е съвсем напълно клинична. Заболяването се разпознава по типичните недоволства и находката от общия обзор. Рядко се постанова осъществяване на спомагателни проучвания – кръвна картина, фактори на възпалението, рентгенография и други.

Важно е обаче то да се разграничи от острия епиглотит , тък като последният е животозастрашаващ. Заболяването обаче рядко се среща, защото се провокира най-вече от бактерии (H. Influenzae вид b), против които има наложителна имунизация.

Какво е лекуването?

Заболяването може да е много стресиращо за детето и родителите. Важно е то да бъде успокоено, защото плачът и неспокойствието могат да влошат признаците. Обикновено студеният въздух облекчава недоволствата, както и инхалациите с физиологичен разтвор – те понижават отока и по този метод усъвършенстват положението.

Ако положението на детето не се усъвършенства, е належащо да потърсите лекарска помощ, защото острият ларингит относително бързо може да прогресира и да докара до развиване на дихателна непълнота. Медикаментозното лекуване е с кортикостероидни препарати. Те могат да се приложат редовно или инхалаторно в доза, която зависи от килограмите на детето. Курсът зависи от тежестта на ларингита и повлияването от лекуването.

Антибиотиците рядко са нужни и ефикасни, защото болестта се предизвиква най-вече от вируси. Лекуващият доктор може да предпише и симптоматично лекуване – антипиретици при съществуване на фебрилитет, подобаващи капки за нос, сироп за кашлица, антихистамини и така нататък Важно е детето да приема задоволително количество течности, тъй като в изискванията на заболяване с фебрилитет и дихателна непълнота потребностите на организма са по-големи. Препоръчва се и постелен режим – без физически натоварвания до прекосяване на острата фаза на ларингита. 3655
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР