Остри реакции в парламента, след като министърът на отбраната Тодор

...
Остри реакции в парламента, след като министърът на отбраната Тодор
Коментари Харесай

Скандал в парламента заради бойните машини Страйкър - Пеевски поиска оставката на Тагарев

Остри реакции в Народното събрание, откакто министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че България ще пропусне периодите за одобрение на контракта за закупуване на бойни машини " Страйкър " от Съединените щати, в случай че Народното събрание не го подпише преди локалните избори.

Думите му бяха посрещнати остро от Бойко Борисов и Делян Пеевски, който даже изиска оставката на Тагарев. Освен рецензии към министъра на защитата Бойко Борисов позволи и смяна в състава на кабинета при идната ротация и не изключи в състава на държавното управление като министри да влязат хора от Движение за права и свободи.

Военният министър Тодор Тагарев прикани депутатите да ускорят работата си по приемане на договара за доставка на бронирани бойни машини от Съединени американски щати.

" Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да стартират полемиките в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, Много се надявам, че ще намерят време депутатите, да го прегледат в пленарна зала ".



Договорът за доставка на близо 200 бронирани бойни машини е на стойност 1,4 милиарда $ и до момента е утвърден от бюджетната и военна комисия към Народното събрание. Призивът за по-бързо приемане в пленарна зала обаче срещна неодобрението на парламентарно показани партии.

" Сутринта пък аз слушах министър Тагарев и с господин Гаджев сме възмутени от това, което споделя. В момента всичко, което се е случило по защитата се е случило в Народното събрание. С нашите подписи. За страйкърите имаме доста явен график декември месец да привъвршим процедурата, тъй че да прави такива изявления, не му прави чест ", съобщи Бойко Борисов.

" Ако Тагарев изисква нещо, би трябвало да си подаде оставката през днешния ден от българския парламент незабавно. Министрите не могат да изискват нищо от Народното събрание по никакъв мотив ", разяснява Делян Пеевски.

За оставка на Тагарев не престават да упорстват и от Българска социалистическа партия за България, които не виждат мотив да се бърза със договорката.

" Преди локалните избори избухва война и би трябвало да купим бронетранспортьорите - този министър е нездравословен за страната. Този министър час по-скоро би трябвало да напусне българската политика ", сподели Георги Свиленски.



От " Възраждане " и Има Такъв Народ разясниха, че не считат че би трябвало да се вземе бързо решение преди изборите по тематиката с военните машини и че договорката изобщо не би трябвало да се състои.

" Така и по този начин тази договорка е забавена с шест години. Да кажем, два-три месеца няма да бъдат съдбовни заради простата причина, че те не са със период на валидност ", счита Ивелин Първанов от " Възраждане ".

" Това са бронетранспортьори, които излизат от въоръжение в американската войска, това са старите модели, те ги изтеглят от въоръжение и вкарват новите модели. Тоест ние, за по огромна сума, в сравнение с оферират другите компании, ще купим остаряла бойна техника ", сподели Тошко Йорданов.

От Продължаваме промяната считат, че не би трябвало да се пришпорва:

" Има си процеси, които би трябвало да бъдат спазени в Народното събрание, точно да мине през комисиите. Така че е хубаво този развой да си извърви пътя и да не се пришпорва. Защото в действителност работата на народните представители е да се модернизира българската войска, само че това да не е в прорез с бюджета който би трябвало да бъде гласуван ", уточни Радослав Рибарски.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи разясниха и бъдещата ротация през март. След като през вчерашния ден Бойко Борисов разяснява министри, а Петков му отговори, че би трябвало да е горделив, че поддържа това държавно управление, водачът на ГЕРБ разяснява, че ПП-ДБ могат да схванат какво да се ръководи без тях.



" Ако пък би трябвало да се отговори на същия звук, още през днешния ден те могат да схванат какво е без нас да ръководят. Според мен, това са предизборни изявления, целящи да надъхват партиите си и на еднитие, и на другите ".

Борисов позволи, че при ротацията не е изключено в държавното управление на Мария Габриел да има министри и от Движение за права и свободи. Делян Пеевски обаче отхвърли сходно предпочитание.

Бойко Борисов: Ако имат хора, които могат да се оправят по-добре с работата за какво да нямат.

Делян Пеевски: Не. Не желаеем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо.

Не се планува договорът за рационализация на армията да бъде гласуван преди локалните избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР