Остри критики отправиха от БСП за промените в Трудовия кодекс,

...
Остри критики отправиха от БСП за промените в Трудовия кодекс,
Коментари Харесай

Промените в Кодекса на труда отново ощетяват работниците


Остри рецензии насочиха от Българска социалистическа партия за измененията в Трудовия кодекс, обсъждани през днешния ден в Народното събрание.

В предложенията на ръководещите за промени в Кодекса на труда няма никакви гаранции за отбрана правата на полагащите труд. В тази сложна обстановка не би трябвало да усилваме работното време, а в противен случай – би трябвало да преосмислим работния развой и да създадем по този начин, че да подобрим изискванията на полагане на труд и да понижим безработицата, разяснява от трибуната депутатът от левицата Виолета Желева.

Георги Гьоков добави: „ От парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ споделяме „ да “ на интервала на сумираното пресмятане на работното време да се понижи от 6 на 4 месеца и изрично „ не “ на употребата на трудещите се посредством въвеждане на опцията на увеличение на този интервал на повече от 4 месеца “.

Това, което Министерството на труда и обществената политика ни предлага, е да бъде повишен референтният интервал на сумираното пресмятане на работното време на 12 месеца. Това е извънредно притеснително. Това ще разреши работната седмица да бъде 56 часа, а междуседмичната отмора да бъде намалявана от 36 часа на 12 часа. Сумираното пресмятане на работното време е и доста комфортно за работодателите, тъй като им разрешава да не заплащат дължимия ексклузивен труд на служащите, изясни от своя страна Надя Клисурска.

Тя означи, че по този текст е нямало единодушие в Националния съвет за тристранно съдействие и акцентира, че в случай че бъде признат, ще бъдат нарушени европейски наставления, които са регламентирали не повече от 48-часова работна седмица. В доста европейски страни сега се приказва за понижаване на работното време, а вие желаете да го увеличите, възмути се депутатът от левицата.

Да отпадне опцията на сумирано пресмятане на работното време при групово договаряне и на браншово равнище, прикани Надя Клисурска.

Управляващите не вършат нищо за своя сметка, а единствено на гърба на служащите – тези, които натрупат в държавната хазна средства, с цел да може някой да ги раздава от джипката съгласно настроението си, заключи Георги Гьоков.

В последна сметка новите текстове не бяха признати поради липса на кворум.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР