Остри изявления си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията

...
Остри изявления си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията
Коментари Харесай

Нетаняху и Ердоган размениха остри реплики

Остри изказвания си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията е през днешния ден, когато Анкара назова "незаконна окупация " израелското наличие в палестинските територии, откакто министър председателят на еврейската страна упрекна Турция, че "избива " кюрди, съобщи Франс прес.

Говорителят на турския президентски офис Ибрахим Калън се опълчи през днешния ден на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с думите, че последният би трябвало "да приключи противозаконната окупация на палестинските територии и грубото угнетяване на палестинския народ ".

Той добави в Туитър, че "неспирните офанзиви против Ердоган и потреблението на кюрдите " за похищение на вниманието "няма да спасят (Нетаняху) от неприятностите на вътрешния фронт ".

Агенцията припомня, че през вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган предложи в послание към млади турци "никога да не удрят към този момент повален зложелател ". И добави: "Нали не сте евреин в Израел ".

Това съпоставяне шокира Нетаняху. Израелският министър председател прикани в Туитър водача на Турция "да не чете морал на Израел ", упрекна го, че "окупира Северен Кипър " и оглавява войска, която "избива дами и деца по кюрдските села в самата Турция и отвън нея ".

Турско-израелските връзки се изостриха тази година по отношение на редица проблеми, по-специално през юли, когато израелският парламент одобри оспорван закон, определил Израел като национална страна на еврейския народ.

Ердоган, който се счита за покровител на палестинската идея, яростно разкритикува тогава Израел и го разказа като "най-ционистката, най-фашистката и най-расистката страна в света ".

През май - откакто мнозина стачкуващи починаха на границата с линията Газа, Анкара към този момент бе разпоредила на израелския дипломат да напусне Турция.

На 14 декември Ердоган съобщи също, че палестинците са подложени на "натиск, принуждение и политика за заплашване, не по-малко тежки от угнетяването на евреите по време на Втората международна война ", подразбирайки холокоста, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР