Острата реакция на Турция, след като американският президент Джо Байдън

...
Острата реакция на Турция, след като американският президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Турция привика американския посланик, след като Байдън призна арменсикя геноцид


Острата реакция на Турция, откакто американският президент Джо Байдън публично призна арменския геноцид, не закъсня.

Турското външно министерство извика посланика на Съединени американски щати в Анкара, с цел да му бъде предявен митинг. Причината е точно изказването на Байдън от вчра, в което той призна за геноцид избиването на арменците през 1915 година вОсманска империя.

Посланик Дейвид Сатърфийлд е бил известен, че позицията на Белия дом е „ лишена от правно съображение “, оповестява БиТиВи.

Анкара я отврля, счита я за неприемлива и я осъжда по безапелационен метод, написа в известие на турското вътшно министерство. Изявлението на американския президент „ нанася рани на двустранните връзки, които мъчно ще бъдат заличени “, споделят още от ведомството.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също разяснява решението на Вашингтон, наричайки го „ историческа неточност “.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пък изпрати обръщение до арменския патриарх в Истанбул. Никой няма изгода от обстоятелството, че дебатите, които би трябвало да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за интервенция в нашата страна, се споделя в него.

Външният министър Мевлют Чавушоглу пък съобщи, че „ никой не може да дава на Турция за личната й история “.

Армения привества възторжено решението на американския президент, наричайки постъпката му „ мъжествена и въодушевяваща “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР