Остеоденситометър от най-ново поколение на фирма General Electric за цяло

...
Остеоденситометър от най-ново поколение на фирма General Electric за цяло
Коментари Харесай

Най-модерният апарат за остеопороза заработи в УМБАЛ-Пловди...

Остеоденситометър от най-ново потомство на компания General Electric за цяло тяло проработи в Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ-Пловдив. 
Проверя се костната компактност, с цел да се потвърди или отхвърли съществуване на остеопороза, най-подходящи са дами след менопауза, те са изложени на максимален риск, уточни началникът на Ревматологията доктор Иван Горанов. Обемът на проучването се дефинира от доктор експерт, който по-късно проучва резултатите и назначава подобаваща терапия.

В момента отделението работи по интернационалните планове за лекуване на остеопорозата. Д-р Горанов акцентира, че с помощта на тях определената до края на годината терапия с новаторски артикули ще бъде безвъзмездна за пациентите освен в този момент, само че и през идващите 2 години. Те няма да заплащат също за следене с спомагателни проби в болничното заведение, които ще търсят аргументите за развиването на заболяването и по какъв начин се повлиява от назначените лекарства.

Началникът на Ревмотологията уточни, че това е огромен късмет за страдащите от остеопороза, тъй като лекуването със същите медикаменти по НЗОК се доплаща на 50% от лекуващите сe. 

Новият уред е инсталиран в диагностичен кабинет N20 на първия етаж в блок А на  болницата и работи всеки ден от 10 до 14 ч. Желаещите би трябвало авансово да си запишат час на регистратурата в Отделението по Образна диагностика – 032/905-473, от понеделник до петък. Изследването не е гратис и пациентите заплащат на касата в лечебното заведение 70 лева. 

Изследването е неинвазивно, безболезнено и най-важното е, че равнището на облъчване е толкоз минимално, че на практика е съвсем равно на нула. Продължава 8-10 минути, в случай че се прави на 3 зони – гръбнак и шийките на двете тазобедрени стави. Ако е на цялото тяло, времетраенето се усилва двойно. За всеки пациент са планувани най-малко 20 минути, с цел да му се организира „ инструктаж “. При проучване на повече зони, може да отнеме до 40. Медиците са извънредно деликатни и при най-малкия дискомфорт от страна на пациента, стопират незабавно апарата. 

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намалена костна маса и понижена издръжливост на костите, заради което те стават елементарно чупливи до толкоз, че рухване или даже леки контузии могат да причинят строшаване. Засяга мъже и дами от всички раси, само че най-вече белите и азиатките – изключително възрастните. Фрактури, свързани с остеопороза, най-често се появяват в региона на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния дирек.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР