Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е на

...
Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Оставката на военния министър не е на дневен ред

Оставката на министъра на защитата Стефан Янев не е на дневен ред, съобщи министър председателят Кирил Петков в коридорите на Народното събрание, предава БНР.  " Да, има неодобрение, което виждам, само че сега, в днешния ден, това не е тематика в този миг ", сподели министър-председателят.

Към момента войната в Украйна не носи директна опасност за територията на България. Това пък съобщи по Българска национална телевизия министърът на защитата Стефан Янев. По мотив недоволството от думите му от четвъртък да не се употребява фриволно думата " война " за офанзивата на Русия против Украйна, Янев изясни:  " Не използвах думата " война ", а се позовах на един откъс - цитирах това какво сподели президентът Путин. И се позовах на обстоятелството, че потреблението на думата " война ", потреблението на думата " военна интервенция " и всички атрибути на военното говорене би трябвало да е доста характерно и доста отговорно. Никъде в формалния език и на НАТО, и на Европейски Съюз няма документ, в който да е употребена думата " война ". Ние би трябвало доста деликатно да боравим с думите. Защото след войната идва дипломацията ".

След изявлението на някогашния длъжностен министър председател и сегашен боен министър Стефан Янев от четвъртък да не се употребява фриволно думата  " война "  за офанзивата на Русия против Украйна, беше организиран митинг с искане той да подаде оставката си. Със същия апел тече и подписка, която към този момент е подкрепена от над 1000 души.

" Докато вчера 13 храбри украински войници гледаха в лицето на смъртта и споделиха да върви на майната си, Стефан Янев гледаше на топло в камерите и обясняваше, че с агресора би трябвало да се договаря. Че война няма. Не, ние няма да преговаряме с агресори или с предатели. И няма да приемем неистини поради които гинат почтени. И които слагат сигурността на страната ни в риск ", пишат уредниците на митинга против Янев.

Демонстрацията бе нарочена за 20:30 ч. в петък и се преведе пред постройката на Българска национална телевизия в София, където Янев имаше телевизионно присъединяване в предаването " Панорама ".

По-рано съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се разгласи за по-висока степен на адекватност в работата на  Министерството на защитата, само че посочи, че в тази комплицирана обстановка не желае оставки, тъй като, по думите му не е време за дестабилизация на страната.

" Особено в новата обстановка, в която се намираме, чакаме във военно министерство много по-висока степен на адекватност. България има потребност от управление, което е в положение да реализира амбициозна, бърза рационализация на българските въоръжени сили и то без да налива пари в джоба на Путин. Което е в положение да изиска България да стане хазаин на многонационален НАТО-вски контингент. Същевременно доста желая да подчертая, че не е в този момент моментът да се подхващат дестабилизиращи дейности за кабинета ", сподели съпредседателят на Демократична България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР