Оставката на британския премиер разкрива проблемността в реториката на Запада

...
Оставката на британския премиер разкрива проблемността в реториката на Запада
Коментари Харесай

Украйна „отрови“ премиерството на Джонсън?

Оставката на английския министър председател разкрива проблемността в реториката на Запада за Украйна

На 7 юни английският министър председател Борис Джонсън подаде оставка след невиждан демарш с напускането на 59 членове на кабинета. Ковид епидемията и краят на Брекзит се паднаха в каузи на ръководството му, което се отрази много тежко на някогашната Англия.

В подтекста на спора в Украйна, Джонсън се появи като основния " ястреб " на Запада, който не приема никакви взаимни отстъпки с Русия. Според мен оставката на Джонсън надали ще промени огромна част от политиката на Англия по отношение на Русия, само че демонстрира, че фокусът на елементарния европеец явно се измества от Украйна.

Като начало би трябвало да се каже, че оставката на Джонсън е обвързвана на първо място с битката в най-консервативната партия, чийто началник той остава до назначението на нов водач. Разбира се, броят на свадите към фигурата на Джонсън го разклати, той стана първият английски министър-председател, потвърдено нарушавал закони на поста си. Джонсън заплати санкцията и се извини за купоните по време на локдауните, когато на елементарните британци беше неразрешено да се събират отвън членовете на фамилиите си.

Скандалът, който сложи финалната точка, е назначението от Джонсън на неговия другар Крис Пинчър за надзирател по партийната дисциплинираност. Твърди се, че на 29 юни 52-годишният Пинчер вдигнал пиянска кавга в един от елитните клубове и опипвал мъжете с лапите си. Медиите оповестяват, че Джонсън е знаел още преди този момент, че Пинчър към този момент е бил упрекван в полов тормоз.

Но същината на въпроса е, че ексцентричният Джонсън стана прекомерно тежка котва за Консервативната партия. Провежданата от него политика се отдалечи от условния център на консервативната партия , заради което се стигна до демарш на неговите съпартийци в кабинета на министрите.

The Guardian разяснява напускането му: „ Той се държеше като президент, а не като парламентарен водач... Той злоупотреби с поста си, като пробутваше другари и сключваше покупко-продажби със спонсори... Той унищожи три консервативни държавни управления за шест години и нанесе огромни вреди на интернационална известност на Англия. Добре е, че партията и английският народ се отърваха от него. "

Заглавията на английските медии бяха цялостни с язвителни изречения за оставката на Джонсън, The Economist излезе със заглавие „ Клоунопад “ /„ Clownfall “/. Материали, симпатизиращи на Джонсън, е мъчно да се намерят, защото спадът в английския витален стандарт беше ясно обвързван с ръководството на Джонсън доста преди Русия да стартира специфична военна интервенция в Украйна.

По мнението на Bloomberg, спадът на виталния стандарт на британците е най-големият и тежкият от 2013 година насам, макар растежа на заплатите, действителните приходи на жителите понижават заради инфлацията, която изпреварва междинната за Европа.

Поскъпването на горивата и храните засегна освен най-бедните пластове от популацията, само че и междинната класа, което оказва доста въздействие върху парламентарните избори. „ Горивната беднотия “ е засегнала 88% от английското население, някой би трябвало да пести от електричество, отопление на дома или топла вода.

Спадът в стандарта на живот за Англия към този момент не е просто игра на думи и статистика. BBC News написа, че някои учебни заведения във Англия са принудени да отстранен говеждото месо от менюто на своите столове. Редица снабдители на хранителни услуги минават към по-евтини меса и са понижили асортимента на предлаганите плодове и зеленчуци, защото цените са се повишили с 20-30%.

При тези условия не е изненадващо, че Джонсън се опита да измести фокуса на вниманието на британците върху външнополитическия силует, което беше видяно от доста анализатори. Джонсън беше единственият западен политик, посетил Украйна два пъти, откогато Русия стартира специфична военна интервенция.

Украйна, от своя страна, мъчително претърпява оставката на Джонсън. Зеленски сподели, че всички украинци са тъжни поради новината за напускането му от поста английски министър-председател.

В изявление за CNN украинският президент Володимир Зеленски изясни: „ Сигурен съм, че английската политика по отношение на Украйна няма да се промени заради оставката на Борис Джонсън... Помощта, от която се нуждаехме, беше доставена много бързо... ще остане ли (след неговата оставка) при тази скорост, не знам. Ще се апелирам на Бог тази помощ да не бъде наранена. "

Той също по този начин повтори, че Украйна няма да прави териториални отстъпки в името на мира с Русия. Точно това призоваваше Джонсън, на фона на слуховете, че водачите на Германия, Франция и Италия се пробват да убедят Зеленски да направи компромис с Русия.

Джонсън не се поколеба да експлоатира украинската тематика, при което беше показан на обществото като корав, кардинален политик. През последните няколко месеца, постоянно щом имаше някакъв скандал в Лондон, английският министър председател незабавно звънеше на украинския президент, пробвайки се потуши отрицателната осведомителна вълна.

Както написа английският колумнист Саймън Дженкинс: „ Всичко, което научаваме, е, че съвсем всякога Джонсън измъква „ от въздуха “ нов транш от парите на английските данъкоплатци, с цел да помогне на Украйна. “

И по този начин, незабавно след оставката си, Джонсън още веднъж се обади на Зеленски, с цел да удостовери поддръжката си за Украйна, и по време на диалога го назова „ воин “, който „ всички обичат “.

За да разберете обстановката, коства си да разгледате потребителските мнения за тази вест на уеб страницата на английския вестник Daily Mail. Най-популярните от общо 482 коментара са следните:

„ Браво, Борис и Зеленски не са герои – той е употребен от НАТО, с цел да води прокси война и да разреши страната му да бъде унищожена в процеса. “

" Джонсън счита, че наподобява добре, когато се преценява със Зеленски. Какво ще кажете за британците, изправени пред повишение на налозите, възходящите цени, дефицита на гориво и рецесията на разноските за живот? "

– „ Бившият министър-председател не приказва от името на народа... ние не „ обичаме “ Зеленски. “

„ Британците не желаят милиардите им да отиват в Украйна... желаеме нашите милиарди да понижат заплащанията ни! “

Това потребление на украинската тематика стана прекомерно явно за британците. Шотландия и Уелс не желаят да отделят повече средства за военна помощ на Украйна, защото за задачата трябваше да съкратят средствата, предопределени за опазване на здравето и обучение.

Bloomberg към този момент написа в прав текст, че „ американските и европейски гласоподаватели рискуват да се уморят от цената на войната в Украйна “. Украинците не би трябвало да вземат страна във вътрешнополитическата битка на своите съдружници. Това е двойно правилно в този момент, когато данъкоплатците в Западна Европа и Съединените щати са в заплаха да се отегчат от харченето на пари за поддръжка на война, където успеха наподобява все по-неуловима, се споделя в публикацията.

След прочувствения напредък смяната в отношението към спора настава бързо, тъй като елементарните жители не споделят и не могат да споделят идеологическите претекстове, заради които доста политици и публицисти не престават да заемат войнствени позиции дълго откакто те престанат да бъде рационални.

Случи се по този начин, че жителите не бяха вярно осведомени за сериозните стопански и военни опасности от продължителната война против нуклеарната и ресурсна суперсила, каквато е Русия, написа създателят.

Санкциите против Русия не дадоха стремежи резултат, инфлацията към този момент удря джобовете на жителите, а рецесията заплашва западната стопанска система. С повишаването на безработицата публичната благосклонност в Германия към Андрий Мелник, острият украински дипломат, от ден на ден намаляваше и неотдавна той се върна в Киев.

Зеленски също рискува да загуби част от големия си „ честен капитал “ във Англия след цялостната си поддръжка за Джонсън, се споделя в публикацията. Нека ви припомня, че съгласно социологически изследвания 69% от британците имат отрицателно мнение за Джонсън като министър председател.

Съгласно резултатите от юнското изследване на публичното мнение, извършено в 10 европейски страни, броят на искащите бърз завършек на войната към този момент е по-висок от тези, които се стремят да санкционират Русия. Полша стои настрана в този лист, там обстановката е противоположната.

47% от немските жители считат, че Украйна би трябвало да е подготвена на териториални отстъпки в името на мира с Русия. 41% от германците считат, че тя не би трябвало да прави сходни взаимни отстъпки.

По време на запис на предаване на немския ефирен канал ZDF с немския канцлер Олаф Шолц, един от феновете разяснява обстановката по следния метод: „ Разбирам, че е нужна взаимност с Украйна, ние сами приехме украинци, това е ясно, само че Германия не може постанова такива наказания против страната, от която зависи, и непрестанно да налива масло в огъня “.

В отговор Шолц сподели, че решението за наказания против Русия в Берлин „ е взето не от самите тях, а дружно с мнозина в Европа и по света “.

Да, повода е прословутата " атлантическа взаимност ", наложена от Съединени американски щати. В самите Съединени американски щати на изказванията на Джо Байдън, че американците са принудени да заплащат „ налога на Путин “ в цените на храните и бензина, имат вяра едвам 11% от жителите.

Тъй като спорът в далечна Украйна е прекомерно дребна причина за американците, принудени да понасят спад в стандарта на живот, президентският консултант на Съединени американски щати Брайън Дийз сподели по CNN, че американците не би трябвало да се оплакват от високите цени на горивата, тъй като става дума за „ бъдещето на демократичния международен ред. "

Водещият на Fox News Грег Гутфелд означи, че това неуместно изказване на представители на Демократическата партия би трябвало да се чува във всеки избирателен видеоклип на Републиканската партия, в светлината на идните есенни преизбори за Конгреса на Съединени американски щати.

Връщайки се към подтекста на Англия, би трябвало да се означи, че първият претендент за овакантеното място на министър-председател Риши Сунак не загатна Украйна в предизборното си изказване, като се концентрира върху належащите проблеми на британците.

Според мен обаче даже подобен конвенционален „ технократ “ като Сунак да стане министър-председател, политиката на Англия по отношение на Русия надали ще се промени. Просто помощта на Англия за Украйна няма да бъде толкоз демонстративна и няма да се подчертава толкоз доста върху нея в медиите, защото тази тематика престана да носи политически точки.

Във всеки случай, към този момент можем да установяваме, че въпросът за поддръжката на Украйна стартира да нервира западния елементарен човек. Вече го няма предходното единение в мненията по този въпрос, оформят се два противоположни лагера и западният истаблишмънт ще би трябвало да измисли нещо, с цел да укрепи „ атлантическото единение “ и да не допусне тематиката за Украйна да стане токсична за електората.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР