Оставка на зам.-земеделския министър Цветан Димитров – това поискаха от

...
Оставка на зам.-земеделския министър Цветан Димитров – това поискаха от
Коментари Харесай

Животновъдите и Порожанов на нож, браншът излиза на протест

Оставка на зам.-земеделския министър Цветан Димитров – това желаеха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Причината – 10 години действително дава отговор за отглеждането на животни и не се случва нищо, аргументира се Симеон Караколев за настояването. Не може когато един служител сбърка, да не се случва нищо, акцентира Караколев, акцентирайки анулацията на разпоредба номер 3 от съда (бел. ред. – наредбата задължаваше животновъдите да предават по 70 лита мляко наложително на мандрите, тъй като се промени правилото на доказване потребността от дотация – не на глава животно, а на създадено количество мляко). От асоциацията са изрично – има и спор на ползи, защото съветникът на земеделския министър Румен Порожанов - Бойко Синапов, е изискал 51 000 лв. държавна помощ за присъединяване в селскостопанско ревю, а Цветан Димитров одобрил отпущането на парите .

В 11:00 часа през днешния ден, 13 юли, се чака митинг на овцевъди и козевъди на пътя София – Варна, със закана да има пътна обсада . Ще излизваме мляко, ще палим вълна , настоя Караколев. В сряда, 20 юли, ще има митинг и пред Министерския съвет, добави животновъдът.

Същевременно земеделският министър Румен Порожанов не се съгласи с „ множеството тези” на протестиращите. Той разгласи пред Нова телевизия, че те не пристигнали на планувана среща тази седмица, с цел да се обсъдят проблемите, а обикаляли из цяла България да се срещат с други животновъди.

Порожанов разкритикува и решението на Върховен административен съд за разпоредба номер 3, тъй като тя била анулирана, защото нямало оценка на въздействието, а нещата стояли по различен метод на тричленка на Върховен административен съд, когато " даже прокурорът " приел претекстовете на земеделското министерство.

Земеделският министър разяснява и настояването страната да заплаща избрани обезщетения на овцевъди и козевъди. Не може да е съображение да се желаят обезщетения в ретроактивен аспект (т.е. с минало действие), е тезата на Порожанов. Той се съгласи, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви както се желае на производителите, само че подобен бил пазарът, дори в Европа. Не можело обаче да има 20 лв. поръчителство , счита Порожанов, който посочи, че предлагането на страната е 5 лв. . Животновъдите доста добре знаят какви са опциите – водихме диалог, само че на мен ми беше ясно, че Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ще стачкува, сподели министърът.

За случая " Бойко Синапов " Порожанов разяснява, че обвиняванията не били съществени. Всичко било направено по разпоредбите.

Африканската чума

Предвид появилите се в обществените мрежи клипове на стопанства, в които се избиват животни поради африканска чума, Порожанов отвърна, че такива били нормативните условия. Много фермери обаче стачкуваха, тъй като пробите на техните животни били негативни. Порожанов обаче съобщи, че имало трикилометрова зона, в която трябвало да се работи. Щяло да има инспекция и от Европейски Съюз. Министърът даде обещание всички наранени животновъди да бъдат обезщетени, като междинната цена на глава била 240 лв., като става въпрос за тези животни под селекционен надзор, а за другите – 150 лв.. Ако има кандидатствали по „ Обвързано производство”, те щели да си получат дотацията, която, съгласно Порожанов, никак не била дребна.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР