Оставете на аромата на прясно изпечена питка с масло да

...
Оставете на аромата на прясно изпечена питка с масло да
Коментари Харесай

Маслена питка със сусам

Оставете на аромата на прясно изпечена питка с масло да ви завладее, а след това се насладете и на усета на тази вкусна Маслена питка със сусам

Необходими Продукти

● брашно - 450 г +за доизмесване
● квас - 20 г жива
● прясно мляко - 140 мл
● масло - 100 г разтопено
● яйца - 1 бр.
● крема сирене - 160 г
● сол - 2 ч.л. равни
● захар - 1 с.л.
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете прясното мляко - леко затоплено. В него разтворете лъжичката захар и маята. Изчакайте да се задейства към 5-8 минути.

Сложете в кладенчето крема сиренето и множеството масло - разтопено, само че внимавайте да не е горещо.

Замесете тесто, към което последователно добавяйте и солта и още брашно в случай че е нужно, до момента в който постигнете разтегливост и спре да ви лепне. Оформете на топка и приберете в купата. Покрийте с забрадка и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

От втасалото тесто отделете една топка /колкото юмрук/ и поставете в центъра на тавичка 22 см диаметър, авансово намазнена или покрита с хартия за печене.

Останалото разточете на не доста тънка кора върху набрашнен плот. Намажете с остатъка от маслото и завийте на руло. Издължете го и съединете краищата. Образуваният пръстен разположете към топчицата в центъра на тавата.

С помощта на кухненска ножица правете дълбоки прорези по пръстена под лек надолнище. Топката в средата също срежете от горната страна на няколко места, с цел да се получат връхчета и стане красиво. Отново оставете питката да втаса и удвои размера си.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете маслената питка с разрушено яйце и поръсете щедро със сусам.

Печете погачата 30-35 минути или до мрачно златист тен.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР