Остават само 20 дни до старта на прословутата тол система,

...
Остават само 20 дни до старта на прословутата тол система,
Коментари Харесай

20 дни преди старта тол таксите още са проект "в процедура"

Остават единствено 20 дни до старта на прословутата тол система, а някои от най-важните й атрибути още не са подготвени. Това се разбра през днешния ден по време на среща на Агенция " Пътна инфраструктура " с транспортния отрасъл. От 1 март тежките камиони и рейсовете би трябвало да кажат " довиждане " на е-винетките и да преминат към заплащане на пътни такси за изминато разстояние. Тарифата за тол таксите обаче още не е призната и оповестена. А водачите още не са видели устройствата за следене и отчитане на пропътуваните километри - бордните устройства и GPS-ите.  
Заради недоволството на превозвачите АПИ склони да преработи проектотарифата, само че последният вид с по-ниските такси още пътува в дебрите на бюрокрацията - " Новите цени са в процедура ", изясни Олег Асенов, член на управата на пътната организация. Според него няма никакви аргументи за подозрения, че тол системата ще влезе в употреба, както е планувано, от началото на идния месец. „ В момента, в който цената мине през Министерския съвет, имаме подготвеност в тол калкулатура и на маршрутната карта карта да сменим цените “, разясни проф. Асенов. Той раказа още, че е започнало монтиране на пътни знаци, които ще отбелязват пътищата с таксуване за разстояние.   " Знаците са налични, създадени са. Самият знак е признат със подобаващ нормативен документ, тъй че всички тол сегменти ще бъдат обозначени напълно вярно ", сподели представителят на АПИ.

„ Мое персонално терзание е, че не сме видели бордните устройства и GPS-ите и нямаме визия по какъв начин се работи с тях “,  сподели Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите. Той напомни, че идеята е била преди започването на работа на тол системата транспортните компании и самите щофьори да са доста добре запознати -  „ с цел да не започваме със глобите, а просто системата да проработи, не трябва превозвачите да бъдат по някакъв метод ощетени, тъй като някой не е внесъл изясненост “, добави Радков.

 

ХВАЛБИ 

" Искам да кажа с огромно наслаждение през днешния ден, че автоматизираната функционалност за правоприлагане на тол системата към този момент е реалност. От през днешния ден системата е превключена в този режим. Това значи, че в края на деня при закрепени нарушавания в границите на прочут интервал към седмица ще тестваме издаването на електронни фишове и ще осведомяваме обществеността от по кое време започваме тези електронни фишове да ги разпространяваме до нарушителите ", заяви проф. Олег Асенов. Той акцентира, че това е повратен миг, тъй като до момента санкционирането е изисквало връчване на документа на нарушителя. " С проглеждането на очите на тол системата вече имаме и функционалността за автоматизирано издаване на електронен фиш. Това е още една стъпка преди изконната дата от 1 март за въвеждане на тол системата, с цел да може с въвеждане на тол системата да въведем и да бъде дейна тази функционалност и за маршрутните карти и за таксуване с бордови устройства и GPS тракери ", каза професорът, като разясни, че назовава " очи "  стационарните рамки за надзор, които ще наблюдават 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието за нарушителите. На базата на откритите нарушения по електронен път в края на деня ще се издава електронен фиш.

Опцията за обезщетителна такса остава. " В рамките на 14 дни след приемане на електронния фиш  водачът, в случай че признае нарушаването, може да заплати обезщетителна такса и наказателното произвеждане не продължава. Ако откаже да заплати и не е възразил в законоустановеният период, се минава към съответните наказателни постановления и санкции според закона ", посочи проф. Асенов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР