Остават броени дни до местния вот в неделя, а социологическите

...
Остават броени дни до местния вот в неделя, а социологическите
Коментари Харесай

Твърде много неизвестни, твърде много популизъм, твърде ниска компетентност

Остават броени дни до локалния избор в неделя, а социологическите организации, за разлика от при парламентарни избори, не са изключително великодушни на прогнози. Това ненапълно е разумно, тъй като са много по-трудни за предугаждане, а тези избори – съответно в София – още повече затрудняват социолозите.

Кандидатите

Първоначалните прогнози сочеха за любимец претендентът на ПП/ДБ/„ Спаси София ” Васил Терзиев, което буди неразбиране – както заради биографията му, по този начин и заради профила на издигналите го партии – най-вече ляв, а не на последно място – и заради отдалечеността му от проблемите на града и неналичието на административен опит. Терзиев не беше и откровен за фамилните си обременености - нито първоначално, когато беше повдигнат, нито след това, когато по-скоро разчиташе на някои от симпатизиращите му интервюиращи да заобикалят сходни въпроси или отклоняваше питанията, когато въпреки всичко такива имаше.

Разбира се, екипът му също е от значително значение, а там – без значение от политическите пристрастия, има осведомени с проблемите на София експерти, както и много дейни през годините лица и организации (СС), които са с ясно построен профил. Но това поражда резонния въпрос – в действителност кой ще ръководи Столична община – Терзиев или Борис Бонев и „ Спаси София ”?

Изборът на претендент на ГЕРБ – Антон Хекимян, в началото като че ли отблъсна даже и немалка част от твърдия електорат на партията. Хекимян, несъмнено, е доста известно лице от екрана, само че също толкоз несъмнено, не е типичният политик, нито имат опит в ръководството, което буди неразбиране за какво бе предпочетен пред много по-ошлайфани лица от локалната администрация. Последвалата интензивност от негова страна, както и относително положителното му показване на провелите се досега диспути, в които той чудесно употребява мощните си страни – комуникативността, позитивизма, известността, трансформираха настройките. Нещо повече, в петък (20.10) трябваше да има спор сред него и Терзиев, само че претендентът на ПП-ДБ-СС не се яви, като за следващ път показва, че не се усеща сигурен.

Не бива да забравяме, че Хекимян беше и финален разгласен от кандидат-кметовете и за разлика от всички останали, трябваше да се учи бързо и в придвижване, с която задача той се оправя добре.

Ако допреди месец изборът на Българска социалистическа партия и „ Левицата ” за кандидат-кмет Ваня Григорова, по-скоро беше одобрявана като участник на олимпийски принцип, последните прогнози и разбори на социолози, регистрират все по-сериозно опцията да се стигне даже до балотаж с нейно присъединяване. Григорова е дейна и директна, а е припознавана и като единствената допустима опция на „ сглобката ”, тъй като другите, които се брандират като такива, нямат никаква действителни шансове да бъдат определени.

Безспорно тя е известно лице – без значение дали човек е склонен с позициите ѝ, едва ли има политически деен човек, който да не е чувал за нея. Тя не бяга от спор и е явният претендент в ляво, тъй като Терзиев, както и подкрепящите го партии (особено ДБ) не желаят да бъдат припознавани като представители на този полюс.

Именно първите прогнози демонстрираха, че Григорова се показва по-добре от предстоящото, по-точно, съумяла е за напълно къс период да натрупа сериозна поддръжка, която дори даде съображение на някои социолози да я дефинират като сериозен претендент за балотаж.Изследване, направено от „ Медиана ” в интервала 10-17.10 сподели и минимална разлика от към 3% (20 000 гласа), които разделят главните претенденти за кмет на София - Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян.

Дебатът в Софийския университет

Първото място, където се съгласиха да отидат и да влязат в директен конфликт претендентите за кмет на София, поставяни от социолозите на първите пет места, беше аулата на СУ Климент Охридски.

Събитието беше проведено от Национален юношески конгрес, Студентски клуб на политолога и Студентска асоциация за проучване на интернационалните връзки (САИМО), заради което фокусът беше ролята на младите. Интерес несъмнено имаше, имаше и много правостоящи.

Като главен извод можем да отбележим, че въпреки и целият спор да прочете в другарски звук, с съответни оферти и обещания, единствено един от претендентите – Вили Лилков – беше детайлно осведомен с механизмите на ръководство на една община, което ясно си пролича от отговорите му, в това число и от терминологията, която използваше.

Интересен беше отговорът на въпроса „ Трябва ли да има нощен превоз ”, в който отговор всички по принцип бяха съгласни, само че подчертаха, че се касае за разбори, сериозна инвестиция, усъвършенствания на изискванията на труд на водачите, отварянето на нови работни места и впрочем.

Терзиев, прекомерно популистки съобщи, че наложително би трябвало да има наземен подобен, като очевидно не беше осведомен с събитията към него и се измъкна, акцентирайки, че Борис Бонев е твърдо „ за ”, което за следващ път сподели, че е много подвластен от вижданията и препоръките на своя екип или с други думи – той няма задоволителна подготвеност да отговори аргументирано за какво да или за какво не, а разчита най-вече на позициите на Секретен сътрудник.

Кандидатът на „ Възраждане ” Деян Николов, типично и за партията му, предложи локален референдум.

„ Референдум ”

За повторно, само че без присъединяване на Вили Лилков, а с това на Виолета Комитова от „ Български напредък ”, гледните точки на кандидат-кметовете се сблъскаха в предаването на Българска национална телевизия „ Референдум ”. Направи усещане, че Антон Хекимян съумява да набере скорост с всеки изминат ден, в това число най-малко десетина пъти контрираше изказвания на останалите участници, което приказва за добра подготовка и убеденост. Проблемът при него е, че понася всички негативи от рецензиите към ГЕРБ и към Йорданка Фандъкова, които след толкоз дълго ръководство е изцяло резонно да има, а толкоз къси диспути не дават опция за детайлно отчитане на свършеното за тези години и това, което не е направено, несъмнено.

Васил Терзиев изглеждаше много изплашен, което пролича и при отговора на няколко въпроса – т.е. Терзиев или не отговори, или сподели, че ще го направи по-късно, с цел да има време да си огледа в „ пищовите ”, което видяха и останалите участници. Усмивка провокира и изказванието му за „ изоставените квартали ”, с което визираше северните региони на София. Вероятно искаше да каже „ изостанали ”, само че наподобява по-близките му контакти с Кирил Петков през последните месеци, неизбежно са оставили отпечатък върху него.

Терзиев се стресна и на въпроса на Хекимян за какво Политическа партия са отрязали 200млн. за канализация на северните региони и чак след 10 минути, откакто прегледа авансово квалифицираните му „ пищови ”, реши, че отговорът е „ Северните софийски села са извадени от четвъртата версия на ПВУ през юли 2021 година, когато е първото държавно управление на служебния министър председател Стефан Янев ”, въпреки това да нямаше общо с питането, което му беше отправено – той просто не разбираше защо става въпрос.

В няколко пъти, в които съумя без да се тормози да каже нещо по-смислено, като ехтене звучаха думи на ментора му Борис Бонев, което за следващ път ни наведе на мисълта, че Терзиев просто повтаря проекта за София на Секретен сътрудник, като очевидно замисълът на ПП/ДБ е бил за следващ път да предложат на гласоподавателя ново и необременено политически лице (макар фамилната му обремененост да е много по-тежка, само че това е друга тема), което да примами с сексапил, усмивки и общи приказки наивните гласоподаватели.

Ваня Григорова на пръв взор звучеше безапелационно, само че общите приказки и извънредно популистките „ Столична община би трябвало да спре да се " източва " ;  корупцията се е трансформирала в част от закона; няма наказани за корупция; би трябвало повече гласност, и впрочем, просто я слагат в редиците на хората, които постоянно подлагат на критика с сходни изречения, когато са в съпротива. Нищо ново, нищо изключително градивно.

Факт е, че тя също набира скорост, като има всички шансове да бъде изненадата на тези избори. Но е и факт, че разчита най-вече на протестния избор против ръководството на ГЕРБ и неприятния избор на претендент от страна на Политическа партия и Демократична България, а не трябва да забравяме, че с леви политики мъчно ще се реализира развиване на столицата и разшрешаване на проблемите.

Деян Николов от „ Възраждане ” също стресна Терзиев, когато го попита може ли да обещае, че няма да влиза в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи в Столична община. Кандидатът на ПП/ДБ/СС се опита да отклони въпроса с витиеватото „ Ще работим кардинално ”, което докара до наново задаване на въпроса, само че по-конкретен отговор не последва.

Виолета Комитова и Николов си бяха научили урока, не се откри въпрос, който да ги препъне, само че звучаха като добре навита пружинка, а възможностите им за положително показване в изборите са минимални.

Балотаж

Ако се стигне до балотаж, или по-точно – когато се стигне до подобен, има няколко разновидността. Ако двойката е Терзиев – Хекимян, Вили Лилков сигурно ще призове гласувалите за него, да дадат гласа си за някогашния водещ, което призна и самият той в дебата в СУ. Останалите двама (Григорова и Николов) евентуално ще пасуват. Трудно е да се планува кой ще победи, и двамата кандидати ще са с огромни шансове.

Ако балотажът е Терзиев – Григорова, тогава има възможност ГЕРБ да призоват електората си да поддържат (не)коалиционните си сътрудници, само че много по-възможно е да ги призоват да гласоподават по съвест, а те – симпатизантите – сигурно няма да се засилят към урните в този неосъществим избор. Лилков сигурно няма да поддържа никой от двамата леви, Николов и „ Възраждане ” евентуално ще ударят рамо на Григорова.

Вероятен балотаж Хекимян-Григорова е по-малко евентуален, само че не по-малко забавен. Тогава може да се чака ДБ/ПП да ударят едно рамо към претендента на ГЕРБ, въпреки да го създадат с половин уста, или много по-вероятно е също да призоват подкрепящите ги да гласоподават по съвест, въпреки че в случай че би трябвало да са изцяло откровени, Григорова много по-успешно се вписва в левите политики, които Секретен сътрудник и Бонев възнамеряват да приложат.

Прогнозите за възможен победител на балотажа, и при трите евентуални двойки, са също толкоз непредсказуеми, както и на първи тур.

Изводите досега

Терзиев губи авансово набраната инерция, Хекимян съумява да го догони, а Григорова е огромната изненада. Като споменахме за изненади, не би трябвало да подценяваме, че Вили Лилков е несъмнено най-десният претендент, а София постоянно е била синя, заради което той има шансове да направи летящ край или най-малкото, да даде поръчка, че има огромна маса столичани, които все още не са споделили тежката си дума.

Буквално броени дни преди вота в неделя в София, незнайните са от ден на ден, разликата сред двамата съществени кандидати се стопява, а към тях се причислява и трети, чиито шансове се съвсем изравнени с техните. Съществена роля ще изиграят и колебаещите се гласоподаватели, които все още още не са взели решение за кого ще гласоподават и дали изобщо ще гласоподават. А те – колебаещите се – са доста огромен %, който може да провокира съществени земетресения в последния миг.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР