Най-малко петима души са загинали при израелски въздушни удари по

...
Най-малко петима души са загинали при израелски въздушни удари по
Коментари Харесай

Израел удари Рафах в нощната операция не само по въздух, но и с танкове и артилерия

Най-малко петима души са починали при израелски въздушни удари по град Рафах, в южната част на линията Газа, съобщи Франс прес, като се базира на информация от намиращата се в Рафах кувейтска болница. Съобщава се и за доста ранени.

Вчера вечерта израелският военновременен кабинет реши единомислещо да продължи военната интервенция по въздух против Рафах, а израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с " Хамас " в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се ускори натискът над " Хамас ", с цел да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, разясни президентът на Израел Бенямин Нетаняху, представен от Българска телеграфна агенция.

" Паралелно с това, макар че предложенията на " Хамас " по отношение на преустановяване на огъня са надалеч от настояванията на Израел, Израел ще изпрати работна делегация при медиаторите, с цел да прегледа до дъно опцията за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня при допустими за Израел условия ", разгласи още Нетаняху.

Заедно с това се появи информация, че Израел е присъединил в интервенцията и танкове, съобщи Асошиейтед прес. Според представител на палестинските служби за сигурност и египетски представител те са влезнали в Рафах и са стигнали на 200 метра от пропускателния пункт на границата с Египет. Египетският представител съобщи, че интервенцията наподобява, че има стеснен обсег. Той съобщи, че израелските представители са уведомили египетските си сътрудници, че израелските военни ще се изтеглят от Рафах, откакто приключат тази интервенция. Засега израелските военни не са коментирали информацията.

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност оповестиха късно нощес вечерта и за натоварен артилерийски огън на разнообразни места в линията Газа, само че по-специално в Рафах и покрайнините му. Според тези източници израелски танкове са ситуирани покрай пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със прилежащ Египет.

Групировката Ислямски джихад от своя страна разгласи, че е изстреляла ракети от палестинската територия към Южен Израел.

След осъществените интервенции в град Газа и в Хан Юнис, Израел заплашва от седмици със сухопътна атака в Рафах, считан за финален бастион на " Хамас ". Но там има и 1,2 милиона палестинци.

По-рано бе обявено, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е провел 30-минутен телефонен диалог с Бенямин Нетаняху, в който е повторил ясната си позиция, че Съединени американски щати не поддържат сухопътни интервенции в Рафах и е допълнил, че Израел не би трябвало да напредват с проект с навлизане в града, до момента в който не покаже по какъв начин ще отбрани стотиците хиляди палестински цивилни, които се намират там.

Вчера сутринта израелските сили започнаха да изтеглят десетки хиляди хора от града.

Вечерта вечерта " Хамас " разгласи, че е уведомил Египет и Катар, които посредничат дружно със Съединени американски щати в договарянията за преустановяване на огъня в Газа, че е одобрил тяхното предложение за договорка с Израел. Но Нетаняху сподели, че тези оферти са надалеч от израелските условия.

Същевременно през днешния ден Катар ще изпрати в Кайро делегация, с цел да възобнови непреките договаряния сред двете страни в спора в Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР