Остават броени часове до парламентарни избори в Германия. Светът очаква

...
Остават броени часове до парламентарни избори в Германия. Светът очаква
Коментари Харесай

В навечерието на изборите: Меркел отблизо – 16 г. канцлер и най-влиятелната жена в света

Остават броени часове до парламентарни избори в Германия. Светът чака отговора на въпроса - кой ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост. Каквото и да се случи, обаче, следата, която оставя най-могъщата жена в света съгласно 10 следващи ранглисти на списание „ Форбс “, ще бъде трайна.

Анализът на политиката на Меркел е на нейния биограф и един от най-хубавите политически публицисти в Германия – Робин Александър от „ Ди Велт ".

Най-влиятелната жена за света, водачът в Европа или „ Mutti “, както я назовават германците – това е Меркел, която съумя 16 години да бъде на канцлерския пост.

Журналистът Робин Александър следи от близо работата ѝ през целия този интервал.

„ Моята книга стартира с пътуването на Ангела Меркел до Белия дом. Защото упованията, които Обама ѝ беше вменил – „ Ти си в този момент лидера на свободния свят. Ти би трябвало да държиш всичко под надзор. Ти би трябвало да попречиш на НАТО да се разпадне. “ Това е безспорната диаметралност на нашия инстинкт като германци. Ангела Меркел одобри тази роля, в никакъв случай не я вербализира, само че тя в никакъв случай не вербализира това, което мисли. Но, когато тя отпътува за Харвард на източното крайбрежие и държа една дълга тирада, която в същността си беше и една анти Тръмп тирада, тогава един немски канцлер най-неочаквано се оказа в позицията да се трансформира в поръчител на свободния свят. Това за германците беше нещо необикновено, което ни ласкаеше, само че за нея това евентуално е било едно надълбоко възприятие на претоварване “, счита Александър.

Докосналите се до стила на работа на Меркел споделят, че той е легендарен и зад всяка нейна стъпка стои прецизна подготовка. За немския публицист, обаче, един случай в държавния аероплан на Германия по пътя за Вашингтон и срещата с тогавашния президент Тръмп разказва добре какъв политик е Меркел.

„ При пътуването си за срещата с Доналд Тръмп подготовката ѝ в действителност беше доста прецизна. В Германия си мислехме, че Хилъри ще завоюва, Тръмп беше изненада. Традиционните връзки на немското държавно управление с Републиканската партия бяха неизползваеми, тъй като Тръмп беше пренаредил малко или доста остарялата партия. Меркел разполагаше с извадки и систематизирания на всичко, което беше изписано за Тръмп до този миг. Докато пътувахме в самолета към Америка Меркел цитираше изявление, което Тръмп е дал през 1990 година за Плейбой, в ролята си на брокер на недвижими парцели. За нея беше значимо по какъв начин Тръмп беседва с дамите, по тази причина тя се обади и на Тереза Мей. Мей имаше посещаване преди Меркел в Белия дом. Тогава станахме очевидци на следната сцена. Мей и Тръмп се разхождаха в градината с рози и Тръмп хвана Мей за ръка и я водеше. Меркел искаше сигурно да избегне сходно държание, тъй като по този начин наподобява, че мъжът е пред дамата. И тя се обади на Мей с въпроса – „ Какво мога да направя, с цел да избегна такова нещо? “, споделя Александър.

Какво се крие зад стоманения политик обаче, могат да доловят малко на брой.

„ По време на корона рецесията в Бундестага един път Меркел бе на ръба да се разплаче. Станахме очевидци и на опрощение от нейна страна, че е направила неточност, това се случи откакто бе взето решение за локдаун към дните по Великден. Мисля, че корона рецесията я засегна най-вече политически, само че и човешки”, споделя Александър.

Никой не се наема да предвижда, кой ще наследи Меркел, само че едно е несъмнено, чакат го нелеки решения и високи упования след ерата с името „ Меркел “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР