Оставането на София-град в Югозападния район ще позволи да запазим

...
Оставането на София-град в Югозападния район ще позволи да запазим
Коментари Харесай

Деница Николова: С новото райониране целим тласък на развитието на страната в дългосрочен период

Оставането на София-град в Югозападния регион ще разреши да запазим темпа за развиване, както на столицата, по този начин и на останалите градове

С новото статистическо райониране на страната целим да дадем подтик на нейното стабилно развиване в дълготраен интервал от най-малко 20 години благодарение на целенасочена държавна политика в районите. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на съвещание на Регионалния съвет за развиване на Югозападен регион, което се организира в Кюстендил. Сред участниците в срещата бяха регионалният шеф на София-град Николай Пехливанов, регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, градоначалници, специалисти от локалните и държавни администрации, представители на неправителствени организации и бизнеса от Югозападния регион.

Заместник-министър Николова изясни, че досега макар големите позитиви, които имаме във връзка с финансирането с европейски средства, икономическите и финансови разбори сочат несъответствия и диспропорции сред районите. „ Това постанова да търсим нови решения във връзка с бъдещето на районната политика. Новото райониране на страната е един от акцентите в тази връзка, обвързван с разделянето на територията по функционален, географски или естествен симптом, а задачата е да реализираме по-добро икономическо развиване за всеки един от регионите и да се употребява оптимално капацитетът на всеки един от тях ", разяснява Николова. Според нея определените три разновидността за райониране, които се подлагат на публично разискване, дават оптималната опция за една по-добра и целенасочена районна политика в бъдеще. „ Това е първата стъпка, която ще даде визията по какъв начин да развиваме нашите райони, по какъв начин се разпределят средствата от европейските фондове и страната и в каква посока, с цел да реализираме по-голям стопански резултат и да покачваме качеството на живот на хората ", означи заместник-регионалният министър. „ Те имат своите позитиви и недостатъци, само че би трябвало да се одобри вид, който е резистентен във времето във връзка с популацията и опциите за развиване ", сподели още тя.

Зам.-министър Деница Николова разяснява, че във връзка с Югозападния регион изваждането на София-град би довело до разкъсване на функционалните връзки с част от Югозапада, изключително във връзка с финансирането за инфраструктура. „ Отделянето като независим район би довело до спад на европейските вложения във значими планове като разширението на метрото, да вземем за пример ", означи Николова. Според нея най-подходящият план за райониране на Югозападния регион е вид 2, който планува опазване на в този момент съществуващия му обсег с областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. „ Вариантът с изключване на София и прибавяне на областите Монтана, Враца и Видин ще сътвори прекомерно огромен като територия Западен район, без изявен център за развиване ", уточни тя. Вариант 2 бе подсилен и по-голяма част от участващите в срещата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР