Основното ни притеснение е, че в бюджета за 2023 година

...
Основното ни притеснение е, че в бюджета за 2023 година
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Притеснително е, че в бюджета няма увеличение на заплатата

Основното ни терзание е, че в бюджета за 2023 година не е заложена политика по увеличение на приходите, няма нарастване на минималната работна заплата. Това съобщи в студиото на “Денят стартира ” икономическият консултант на КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова в коментара си за изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

“В нашето мнение е записано, че господин Асен Василев, който все още е министър на финансите, през септември предходната година, само че в предизборна акция, съобщи, че от януари 2023-та минималната работна заплата би трябвало да стане 900 лв.. Би било добре, когато се дават обещание някакви неща в предизборна акция, те да се случват ”, прикани тя и добави, че нежеланието на ръководещите да актуализират минималната работна заплата е явно.

По думите ѝ орязването на разноските за прехрана на министерствата и второстепенните разпоредители има за цел постигането на 3-процентен недостиг и добави:

“Категорично не сме съгласни с изземането на 100% дял от държавните предприятия. Това е заложено освен за 2023 година, само че и за 2024 и 2025 година - това са три години, в които държавните предприятия ще бъдат безусловно източвани. Това значи, че няма да имат опция да вършат вложения, няма да имат опция да се модернизират. ”

Това, че недостиг се свежда до 3% и не се трансформира данъчната система, са претекстовете на бизнеса да поддържа бюджета, изясни Васил Велев – ръководител на УС на АИКБ.

“Данъчната система в България е добра и това е една от дребното аргументи към момента да се случват вложения в страната, тъй като по всички други параметри на бизнес средата отстъпваме ”, акцентира той пред Българска национална телевизия.

Според него има спекулации към размера на минималната работна заплата.

“Минималната работна заплата е увеличена от 1 януари тази година с 20% на годишна база. Тя не се трансформира всеки месец, според директивата се преразглежда на две години. Не е правилно, че издръжката понижава - в действителност тя се усилва с 2 милиарда Не е правилно и че държавните предприятия остават без пари - това е далавера или подвеждане “, възрази Велев на рецензиите на синдикатите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР