Основно училище Христо Ботев“, село Лясково, община Девин тази учебна

...
Основно училище Христо Ботев“, село Лясково, община Девин тази учебна
Коментари Харесай

Закриват училище с близо 100 – годишна история в девинско село

Основно учебно заведение „ Христо Ботев “, село Лясково, община Девин тази образователна година няма да отвори порти. Причината е в неналичието на възпитаници, осведоми кметът на родопската община Здравко Иванов.

„ Проведохме няколко срещи с родителите на локално равнище. Същевременно направихме и разбор за броя на децата в обитаемото място, които се чакат да през идващите години да доближат учебна възраст и установихме, че няма деца, които да се образоват в учебното заведение. На този стадий там единствено двама ученика, които тази година са записали да учат в СУ „ Христо Ботев “ в Девин и самото учебно заведение остава без възпитаници. Това е повода заради която го закриваме “, разяснява още Иванов.

Заповедта на министъра на образованието за закриване на учебното заведение към този момент е реалност, а през днешния ден, общинските съветници в Девин гласоподават и за формалното изваждане на образователното заведение от листата на предпазените учебни заведения в Република България.

Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ – с. Лясково е отворило порти в далечната 1924 година, само че не можа да дочака своя 100 – годишен празник. През миналата образователна година там са се обучавали едвам 5 деца, само че 3 от тях са приключили главното си обучение, а другите 2 – ма ученика са предпочели междинното учебно заведение в общинския център.

Според началника на Регионално ръководство на образованието в Смолян, Никола Запрянов, това е единственото учебно заведение което се закрива преди началото на актуалната образователна година в региона.

През есента следва да стане ясно и броят на предпазените и средищни образователни заведения в региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР