Основният вариант за държавно участие в сделката за ЧЕЗ е

...
Основният вариант за държавно участие в сделката за ЧЕЗ е
Коментари Харесай

Държавата може да влезе в сделката за ЧЕЗ само срещу 15 000 лв.

Основният вид за държавно присъединяване в договорката за ЧЕЗ е придобиване на 34% от компанията на Гинка Върбакова " Инерком ", което би коствало на фиска едвам към 15 000 лева, научи Mediapool.

Справка в Търговския указател сочи, че капиталът на " Инерком инвестмънтс " ЕАД на Гинка Върбакова е 50 000 лева Ако страната придобие към 1/3 от него, за което се твърди, че има кардинално единодушие от страна на пазарджишката бизнесдама, бюджетът ще би трябвало да заплати към 15 000.

Въпреки че разгласи, че ще се намеси в договорката за бизнеса на ЧЕЗ в България, държавното управление до момента не е казвало, че има желание да придобива непосредствено активи на чешката компания, което би коствало на бюджета десетки или стотици милиони левове.

През уикенда финансовият министър Владислав Горанов разгласи пред бТВ, че е срещу страната да купува активите на ЧЕЗ в България, само че ще се съобрази с общото решение на държавното управление.

" Продължавам да считам, че няма потребност от сходна договорка (държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, б. р.), само че сме подготвени да влезем и в сходна договорка, в случай че това ще подсигурява спокойствието на битовите клиенти ", сподели тогава той.

Горанов посочи, че влизането на страната в договорката зависи от единодушието на ЧЕЗ да предоговори клаузата от контракта с Гинка Върбакова, съгласно която няма няма право да препродава бизнеса за пет години напред. Финансовият министър сподели още пред бТВ, че в случай че въпреки всичко се стигне до позитивно решение от страна на чехите, страната може непосредствено да влезе в договорката, като купи компанията на Гинка Върбакова " Инерком” или част от нея.

Ако се стигне до присъединяване на страната в " Инерком ", държавното управление ще дава отговор единствено с размера на импортирания капитал, т.е. с въпросните 15 000 лева, при възможни проблеми на компанията да връща заемите си от банките, с които ги е договорила, настояват осведомени със схемата.

В момента ЧЕЗ води арбитражно дело против българската страна за десетки милиони и по тази причина се смята, че директните договаряния сред компанията и българската страна ще са сложни.
По предварителна информация през днешния ден Гинка Върбакова се чака да се срещне с управлението на ЧЕЗ в Прага, където ще увери чешката компания, че парите за договорката са обезпечени и ще договаря за включването на страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР