Основният проблем за гражданите на България е високата инфлация. Това

...
Основният проблем за гражданите на България е високата инфлация. Това
Коментари Харесай

Без парламент не може облагане на неочакваните енергийни печалби

Основният проблем за жителите на България е високата инфлация. Това излиза във всички изследвания и е вследствие на на високите цени на електрическата енергия, на природния газ и на течните горива. И в действителност тези три съставния елемент би трябвало да бъдат ръководени, с цел да предотвратим идващото огромно наводняване.

Това разгласи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в утринния блок на bTV.

Той добави, че без съществуването на парламент не би могло да се разисква спомагателното облагане на по този начин наречените непредвидени облаги на фирмите в енергетиката.

По мотив срещата на президента с представители на „ Лукойл “ и на въпрос дали тя би довела до стабилизиране на стопанската система, Велев не отговори съответно, само че изрази вяра, че тя ще докара до осезаемо намаляване на цените.

Освен това Велев настояваше, че цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниски в Европейския съюз, тъй като акцизите са ни най-ниски, а също по този начин и индустриалните разноски.

По тематиката за отстъпката от 25 стотинки, която страната дава на частните лица и нейното въздействие върху пазара, Велев разяснява по този начин: „ Това поевтиняване идва от бюджета. А ние приказваме за цената, която се открива на пазара. Има три страни в Европейския съюз, които са с по-ниски цени на горивата от нас. Тоест – това, най-малкото, би трябвало да ни подсказва, че не всичко е наред. В хода на предизборната акция има, несъмнено, и малко спекулации, само че се показаха данни и калкулации, съгласно които цената на течните горива може да поевтинее с близо лев. Но даже и да не е с близо лев, а с 50 стотинки, в случай че поевтинее, това ще са 150 милиона на месец. Тъй като междинното месечно ползване е 300 милиона литра. От този порядък може да се понижат и разноските за природен газ, в случай че проработи интерконекторът от 1 октомври. Те могат да се понижат и с още толкоз, в случай че се възстановят доставките непосредствено от „ Газпром Експорт “, а не през медиатори.

По отношение на обезщетенията за бизнеса, които към момента не са получени, Велев изясни, че от Асоциацията на индустриалния капитал и от името на всички работодатели са изпратили писмо до кабинета с неотстъпчив апел да се създаде продължение на програмата и след края на годината. Освен това той прикани Министерския съвет да одобри решение за нейното продължение до края на годината, защото кабинетът към този момент я е разписал до 30 септември, само че е заложено тя да е до края на 2022 година, защото дотогава има упования, че цените ще се запазят и на тази база се подписват двустранни дълготрайни покупко-продажби.

Васил Велев посочи и че тези обезщетения, които сега се получават, не са помощи в огромен размер, защото става дума за възобновяване на надвзетото от изкривения пазар.

Велев обърна внимание и че слагането на таван на цените на съветския тръбен газ от Европейския съюз би влошило обстановката: „ Според нас не би трябвало да се прибягва до такива ограничения, които в допълнение разрушават пазара. “ В същото време той добави, че Европейската комисия обмисля нов модел на пазара, само че до момента в който това не се случи, таванът на цените надалеч няма да е методът, по който да се спре инфлацията.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР