Основният проблем, който трябва да решат политиците, е промяна на

...
Основният проблем, който трябва да решат политиците, е промяна на
Коментари Харесай

СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство, предлага експерт

Основният проблем, който би трябвало да решат политиците, е смяна на законодателната рамка, обвързвана с публичните медии, с метода на избор на генерални шефове, в това число и конституирането на Съвет за електронни медии. Това съобщи пред БНР медийният специалист доцент Светлана Божилова.

„ Съвет за електронни медии би трябвало да се избира с квалифицирано болшинство в Народното събрание и да има гражданска квота и от Народното събрание, и от президента. Това може да се случи, в случай че има воля. През всичките тези години няма нито едно ръководещо болшинство, което да е приело предложенията на евроекспертите за основаване в действителност на самостоятелен профилиран орган, който пази публичния интерес “, изясни тя.

Изборът на генералните шефове е прекомерно надалеч от декларираните критерии и стандарти на Съвет за електронни медии, изрече мнението си доцент Божилова и добави, че най-после решенията се взимат по целенасоченост, от време на време и политическа. Тя е безапелационна, че когато се избира общоприет шеф, би трябвало да се чуе гласът на професионалната общественост и работещите в публичната медия. Освен това съгласно нея управителните препоръки не би трябвало да са функционалност от еднолични оферти на генералния шеф.

„ Не считам, че един началник на медия не би трябвало да носи отговорност и би трябвало да я стоварва върху своите подчинени. За мен началник, който стоварва отговорността върху своите подчинени и не може да поеме тази отговорност - не планувам положително бъдеще за подобен вид началник “, безапелационна е доцент Божилова.

Създава се усещане за все по-голямо комплициране, сподели от своя страна Мария Черешева от Асоциацията на европейските публицисти. Тя попита какъв е претекстът на едно техническо лице да извърши прекъсване на сигнала на БНР.

„ Има доста тежко несъгласие сред това, което споделя Светослав Костов, и сред това, което открива прокуратурата. Единственият човек, който може да понесе отговорност, това е ръководителят на медията, с цел да бъде възобновено доверието. Очакваме и от Съвет за електронни медии интервенция. До момента и тяхната реакция е незадоволителна “, уточни журналистката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР