Основният мотив за убийството на мъж в София, по който

...
Основният мотив за убийството на мъж в София, по който
Коментари Харесай

Шефът на СДВР: Кирил Русев е убит заради стар дълг към Стоян Александров - около 400 000 евро

" Основният претекст за убийството на мъж в София, по който работят проверяващите, е неуредени финансови връзки. По първична информация жертвата дължала 400 000 евро на някогашен финансов министър, който е татко на един от арестуваните. Задължението датирало отпреди 7-8 години ”.

Това съобщи тази заран шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов в изявление за Нова тв.

Той повтори и към този момент известни обстоятелства: сигналът за изгубването на убития Кирил Русев (49 г.) е подаден от неговата майка на 5 януари към 16:00 ч. " Такива сигнали се подават всекидневно, тук е била доста значима професионалната работа на сътрудника, който е приел сигнала. Оперативните дейности са почнали незабавно, за разкриване на тежкото престъпно действие. Установено е необичайно прекосяване на държавната граница на пострадалия с един от обвинените причинители ", разяснява Николов.

„ Толкова бързо действаха в този миг нашите сътрудници, че задържаните направиха много пропуски в укриването на значими материални доказателства. В транспортното средство на двамата арестувани са открити персоналните документи на убития мъж ”, разяснява още Николов. 

Той сподели, че като предполагаем физически причинител на убийството се проверява погребалният сътрудник, а против другия арестуван - Петър Александров, има тъжби за лихварска активност.
Един някогашен министър лихвар и каква е всъщност историята
Българска национална телевизия разкри в своя разработка, че в основата на трагичната история стои конфликт сред починалия някогашен финансов министър и длъжника. Той е зародил през 2009 година и е за размера на сумата, която би трябвало да бъде върната. Според медията след гибелта на Стоян Александров синът му е желал Русев да върне над 600 000 $ на фамилната компания, а не 300 000, колкото са му били отпуснали като заем.

След гибелта на Стоян Александров, синът му Петър поел и оперативното ръководство на фамилния бизнес. Именно той на 4 януари малко след 14.30 ч. псрещнал в фамилната си къща в " Горна баня "  Кирил Русев за следващ диалог по кое време и какъв брой пари би трябвало да върне от взетия през 2008 година заем. Твърди се, че Русев е докаран до къщата от гробаря Александър Кинов.

В дома на Петър Александров са открити два револвера и три ловни пушки, които били законно притежавани и съхранявани, съгласно разпоредбите, в сейф. Намерен е и договорът, съгласно който компания на към този момент починалия някогашен финансов министър Стоян Александров отпуска на компания на убития Кирил Русев заем в размер на 306 000 $. Според проверяващите Русев бил усвоил едвам 200 000 лв. от тези пари, или половината от сумата. Но претенцията към него била да върне към този миг над 600 000 $, поради така наречен " наказателни лихви ".

Спорът какъв брой е взел, какъв брой е върнал и още какъв брой би трябвало да върне стартира още в края на 2009 година сред Стоян Александров и Кирил Русев и ескалира до изострен спор сред двамата. През 2016 година Русев и още няколко други предприемачи, употребили финансовите услуги на Стоян Александров, подават сигнал в прокуратурата против някогашния финансов министър.

Събират се доказателства, че от 2002 до 2015 година Александров - старши е дал над 10 милиона лв. заеми на 61 юридически и физически лица с рента от 14 до 18%. През 2018 на Стоян Александров е повдигнато обвиняване за предоставяне на заеми без лиценз. Разследването продължава, без да е импортирано в съд до края на август 2020 година, когато е прекъснато поради гибелта на някогашния финансов министър.

Няколко месеца по-рано, в края на месец май, КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск против Стоян Александров, брачната половинка му Нина и децата им за отнемането на имущество на стойност 11 милиона лв.. Три години и половина по това дело няма придвижване.

А бизнесът с лихварството се поема от Петър Александров, който продължава да желае от Кирил Русев парите, записани в контракта от 2008 година. В следствието има данни, че Русев е върнал сумата, която е взел и отказвал да заплаща желаната му връхнина.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР