Основният клиент на предприятието е бургаската рафинерия на Лукойл, но

...
Основният клиент на предприятието е бургаската рафинерия на Лукойл, но
Коментари Харесай

"Агрия" купува завода за етанол в Ихтиман на Светослав Божилов

Основният клиент на предприятието е бургаската рафинерия на " Лукойл ", само че евентуалното бъдеще е в спирта. Продавач е компания на Светослав Божилов, а покупател - зърненият борсов холдинг " Агрия ", само че цената не е оповестена. Компанията покупател възнамерява да доразвие наличието си в Северозападна България, като се разшири комерсиалната конструкция по изкупуване на зърно.
Едно нещо дели зърното от спирта и това е спиртоварната. Това даде опция на фирмите от бранша да влагат с още по-голям обсег в нови бизнес инициативи, а рестрикциите върху Русия направиха по-атрактивно развиването на различните източници на сила като биогоривата. Тук историята ще е тъкмо за една спиртоварна и по-конкретно за купувача й.

Сделката ще е за производителя на биоетанол от царевица " Алмагест ", позициониран в Ихтиман, на Светослав Божилов. А новият притежател ще е огромният търговец на зърно от Варна " Агрия груп холдинг ". И двете страни по договорката потвърдиха пред " Капитал ", че е реализирана договореност и следва внасянето й в Комисията за защита на конкуренцията.
Реклама
Страните по придобиването са добре познати в локалния бизнес лица. Божилов има " Вентчър екуити България " - мажоритарен акционер в компанията продавач, като фондът му е с устременост вложения в планове за зелената сила. В далечното минало Божилов стана прочут за необятната аудитория като съосновател и съакционер с Цветелина Бориславова в Сибанк, преди тя да бъде купена от белгийската група KBC. Светослав Божилов влага и във винарска маза " Капатово " и хранилища за земеделска продукция в местността Крушите на санданското с. Зорница.

От другата страна на договорката е " Агрия груп холдинг ", където с максимален дял е Емил Райков. Холдингът има дялове и акции в 18 компании и непрекъснато уголемява активността си.
Емил Райков, който е с максимален дял в " Агрия груп холдинг ", вижда повече сигурност в биоетанола, в сравнение с в биодизела, поради опцията предприятието при потребност да се пренасочи към произвеждане на алкохол (снимката е архивна) Фотограф: Анелия Николова Имаме договорка
След осъществени изследвания и предварителни договаряния холдингът е отправил оферта за придобиване на собствеността върху 100% от капитала на " Алмагест ", гласи първото известие за договорката, излязло от БФБ - София.

Купувачът " Агрия " изяснява още, че инвестицията в компания, която се занимава със предпазване и преправка на зърнени култури за произвеждане на биоетанол, ще й даде капацитет за пазарно наличие на пазара на възобновими енергийни източници - биоетанол. Както и за разрастване на компанията в разнообразни райони на страната и синергия с останалите посоки от активността на сдруженията от холдинга.
Реклама
Купувачът не дава информация за цената на договорката, защото има съглашение за конфиденциалност. Но към този момент има единодушие по главните финансови параметри, а при заплащането на цената ще има и банково финансиране. По договорката би трябвало да има и позволение от страна на Комисия за защита на конкуренцията, като документите по договорката би трябвало да бъдат импортирани в комисията до дни, а решенията излизат до пет седмици. Надеждите са договорката да бъде финализирана до края на годината
Причините за инвестициятаЕмил Райков, който е с максимален дял в зърнения холдинг (41%), изяснява пред " Капитал ", че актуалната инвестиция е реализация на една доста остаряла концепция на компанията, съществуваща още от 2007 година - да е част от процесите по произвеждане на биоенергийни източници, като концепцията се възражда на приливи и отливи.
Покупката на дружество, ситуирано наоколо до София, допуска компанията да доразвие наличието си в Западна България, като се разшири комерсиалната конструкция по изкупуване на зърно.

" Не целим смяна на конструкция на произвеждане на завода ", споделя Райков. Около 50-60% от продажбите на завода отиват към " Лукойл Нефтохим Бургас ", която купува от производителя биоетанол за разбъркване с бензина. Към момента биодобавката в дизела е 6%, а добавката на биоетанол в бензина - 9%, като това значи и 9% от количествата на пазара на бензин. Другият главен артикул - спиртът, е ориентиран към фармацевтичните компании и компаниите в хранителната промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР