Основният източник на грешки, открити от комисията за изминалия програмен

...
Основният източник на грешки, открити от комисията за изминалия програмен
Коментари Харесай

Анес Монфре, ЕК: Най-важната реформа за справедлив преход е постепенното премахване на въглищата

Основният източник на неточности, открити от комисията за миналия програмен интервал 2014 - 2020 са при публичните поръчки. За 2021 - 2027 България ще получи до 11.3 милиарда евро по линия на политиката за доближаване, повече от половината ще бъдат за трите най-бедни района - Северозападен, Северен централен и Североизточен. Завършването на автомагистрала " Струма " продължава да бъде приоритет. Абсолютната необходимост в този момент е обвързвана с програмирането на териториалните проекти за обективен преход. Анес Монфре е шеф на отдел E3 - България, Унгария и Словения, Генерална дирекция " Регионална и селищна политика ". Отделът води договарянията по програмирането за интервала 2021 - 2027 и следи за осъществяването на Споразумението за партньорство (СП) и стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на трите страни.За България отделът следи за осъществяването на справедливия преход (СП) и на оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020. Води договарянията и ще следи за осъществяването и на стратегиите за 2021 - 2027 година
Последните благоприятни условия за асимилиране на средствата от Европейски Съюз за интервала 2014 - 2020 година изтичат през идната година. Като цяло получихме към 70% от парите, макар че за някои стратегии броят им към момента е доста по-малък. Според вас какви са възможностите за приемане на тези средства и какво ще се случи с тях, ако не успеем с настояванията за заплащане до идната година? Като цяло нивото на осъществяване на оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020 година е положително както във връзка с подбора на планове, по този начин и във връзка с финансовото осъществяване. Равнището е съвсем в сходство със междинното за Европейски Съюз. Понастоящем България се подрежда на 15-о място от общо 27 страни членки със степен на осъществяване от 66%.

Българските органи поставят всички старания, с цел да подсигуряват навременното асимилиране на средствата. Оперативна стратегия " Околна среда " беше по-специално променена на 21 октомври, с цел да бъдат пренасочени 15.6 милиона евро за покриване на главните потребности от храна и настаняване на украинските бежанци в България. В допълнение, по този начин нареченото изменение FAST CARE , което влезе в действие на 25 октомври, открива спомагателни благоприятни условия за прекачване на оставащите средства за интервала 2014 - 2020 година към дейности в поддръжка на бежанците освен сред Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд, само че и от Кохезионния фонд.
Реклама
Същото изменение дава благоприятни условия за продължение на финансирането от Европейски Съюз на планове, към този момент почнали в границите на стратегиите за интервала 2014 - 2020 година, в границите на новите стратегии за интервала 2021 - 2027 година Това следва да разреши: своевременен отговор на най-неотложните потребности, навреме поправяне на продължителността на плановете, наранени от нараствания на цените и проблеми, свързани с веригата на доставки, както и оптимално асимилиране на средствата за интервала 2014 - 2020 година, които остават налични една година преди края на интервала на допустимост.

И най-после, изменение на механизма RЕPowerEU има за цел в допълнение да улесни разпоредбите за доближаване за интервала 2014 - 2020 година, с цел да се даде опция за прекачване на до 10% от оставащите средства в поддръжка по-специално на семействата и МСП, които са най-силно наранени от актуалната висока инфлация. Какъв % от неусвоените средства от Европейски Съюз за България към този момент са употребявани за посрещане и консолидиране на украински бежанци? Европейската комисия неотдавна утвърди отпущането на общо 37.4 млн. евро за ограничения по линия на CARE . Тези средства се дават по оперативните стратегии " Околна среда " (както е посочено по-горе) и " Добро ръководство ", като обезпечават надлежно 15.6 милиона евро и 21.8 милиона евро. Очаква се доста скоро да бъде утвърдена друга смяна в размер на 37 млн. евро посредством настоящото изменение на оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".

Това е в допълнение към към този момент утвърдената през лятото на 2022 година поддръжка по линия на REACT-EU, ориентирана към интеграция на пазара на труда и хранителна и съществена материална помощ (26 млн. евро). Как стои въпросът с % на неточности? Какъв е процентът на неточности на българските стратегии - кой е най-лошият и какво е съотношението по отношение на други страни? Процент на неточности, по-висок от 2%, само че по-нисък от 5%, демонстрира, че системата действа, само че с някои недостатъци, които би трябвало да бъдат отстранени.

Ако разгледаме категориите неточности при възлагането на публични поръчки, открити в България в хода на одити, най-често срещаните както във връзка с честотата, по този начин и във връзка с цената се отнасят до: потреблението на дискриминационни или ограничаващи критерии, изменението на критериите за асортимент (или техническите спецификации) след отварянето на офертите или неправилното им използване (например спечелили оференти, които не дават отговор на критериите за асортимент, или незаконосъобразно изключени оференти) и изменението на детайли от контракта, посочени в обявлението за поръчката или в тръжните спецификации (например непозволено изменение на договорите по време на изпълнението). Смятате ли, че възлагането на социална поръчка с един оферент съставлява висок риск за парите на Европейски Съюз? Възлагането на социална поръчка с един оферент се случва, и то не само в България.
Реклама Важно е да се напомни, че социална поръчка с един оферент единствено по себе си не съставлява нарушаване на съществуващото законодателство. Това обаче е индикатор за евентуални нередности в процедурата за възлагане на публични поръчки. В случай на една-единствена оферта, както и при положение на голям брой оференти, само че единствено един класиран в края на процедурата за възлагане на социална поръчка, е нужен по-задълбочен разбор и инспекция за разкриване на всички фактори, които може да са довели до тази обстановка, като да вземем за пример потреблението на безпричинно ограничаващи критерии или обоснованото изключване на някои оференти. Забелязахме натоварен развой на утвърждение на някои от оперативните стратегии за интервала 2021 - 2027 година през последните седмици - смятате ли, че всички те ще бъдат утвърдени преди края на годината?
Наистина последните няколко месеца бяха доста интензивни. Споразумението за партньорство беше признато на 6 юли. В сходство с задачата на политиката на доближаване за понижаване на разликите в развиването сред районите в Европа съвсем половината от общите средства, отредени за политиката на доближаване, 4.2 милиарда евро, ще бъдат вложени в най-слабо развитите райони на България, а точно Северозападния, Северноцентралния и Североизточния район. Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " беше изпратена публично на 26 октомври и сега тече процедурата по приемането й. Само една стратегия, " Развитие на районите ", е в развой на неофициални съвещания с комисията, тъй че приемането може да стане преди края на годината, с цел да се избегне загубата на запаси.

Относно Механизма за обективен преход като цяло е прекомерно рано да се приказва за резултати. В момента е належащо незабавно да се стигне до Териториални проекти за обективен преход (ТПСП), подкрепящи явен ангажимент за екологичен преход (без изкопаеми горива) и показващи икономическото и общественото влияние върху съответните райони, за чието намаляване Фондът за обективен преход би трябвало да помогне. До момента в Европа са признати 19 ТПСП, като по-голямата част от страните членки публично са показали своите проекти и продължава интензивната работа, с цел да се подсигурява тяхното приемане до края на тази година. Комисията и българските управляващи си сътрудничат, с цел да реализиран прогрес по плановете на проектите. В ТПСП към момента би трябвало да се дефинират основните стадии на прехода, явен и стегнат график и въздействието върху засегнатите райони. Важно е също по този начин ТПСП да дават ясни доказателства за процеса на преход и неговото влияние на нивото на съответните територии до 2030 година (края на датата за допустимост за кохезионните стратегии за интервала 2021 - 2027 г.). Кои планове на сериозна инфраструктура, част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в България, би трябвало да бъдат приключени до края на новия програмен интервал? Всички планове, препоръчани в програмата " Транспортна съгласуваност " за интервала 2021 - 2027 година, би трябвало да бъдат изпълнени навреме до края на 2030 година Комисията особено е заявявала неколкократно, че завършването на автомагистрала " Струма " продължава да бъде приоритет. Българските управляващи би трябвало да подсигуряват, че са изпълнени правните условия на Европейски Съюз и че техническите и екологичните аспекти са адресирани по подобаващ метод, в това число тези, свързани с опазването на неповторимото биологично многообразие в региона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР