Основните засегнати от новите разпоредби ще са курортите. Гласуването на

...
Основните засегнати от новите разпоредби ще са курортите. Гласуването на
Коментари Харесай

АИКБ: Новите правила за преместваемите обекти вредят на инвеститори

Основните наранени от новите разпореждания ще са курортите. Гласуването на измененията ще е идната седмица

© Надежда Чипева Още по тематиката
Спорният закон за горивата: Колеги, какво гласувахме?

Или по какъв начин депутатите от водещата комисия одобриха плана на второ четене с риск България да бъде санкционирана от Европейска комисия
6 юли 2018
Валери Симеонов се хвали със омекотен звук на ЮНЕСКО за Пирин

Буркина Фасо, Зимбабве, Танзания, Ангола и още 7 страни откликнали на лобистката акция на вицепремиера в Бахрейн, само че рекомендациите се резервират
29 юни 2018
Депутатите ще търсят разновидности за облагане на ваканционните парцели

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи налог за " второ жилище " в курорти, само че текстовете ще се прекрояват
21 юни 2018
Строителният контрол откри 32 противозаконни обекта на плажа в Слънчев бряг

Петте нощни заведения на " Какао бийч ", срешу които вицепремиерът Симеонов води борба, обаче не са измежду тях
18 юни 2018
Симеонов vs. Ангелкова: Сблъсъкът продължава

Според министъра на туризма " в Слънчев бряг всичко е законно ", вицепремиерът я упрекна в опит за продажба на държавни имоти в курорта
5 юни 2018 Асоциацията на индустриалния капитал в България внесе в Народното събрание мнение против подготвяните промени в Закона за устройство на територията. Става въпрос за импортираните през май от парламентарната група на " Обединени патриоти " и утвърдени на първо четене през юни ремонти, които вкарват ограничавания за това какви и какъв брой преместваеми обекти могат да се слагат в даден парцел. Повод за законодателната самодейност станаха инспекциите на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг, които откриха десетки противозаконни павилиони и сергии, както и голям брой такива, които официално дават отговор на наредбите, само че съгласно Симеонов се стопанисват от групировки и би трябвало да бъдат отстранени.

" Те са една язва за туризма. Превръщат курорта в арабски битак. Сковани са с подръчни материали и в тях се продават сутиени, джапанки и всевъзможни други артикули... Въртят един сив оборот ", съобщи тогава вицепремиерът.

Според АИКБ обаче препоръчаните ограничения не кореспондират с настоящата все още система от правила и правила и ще основат ограничавания за бизнеса, честната търговия и вложенията.

Законопроектът ще бъде прегледан на второ четене от Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление през идната седмица и евентуално незабавно ще бъде подложен на гласоподаване и в пленарната зала.

15 кв. м не стигат

С препоръчаните промени в Закон за устройство на територията се вкарват ограничавания за това какви обекти се водят преместваеми. Предвижда се те да се слагат след одобрение от основния проектант архитект на общината, да дават отговор на избрани за размери, градивно осъществяване и архитектурно-художествено оформление. Най-общо за комерсиална активност ще са възможни независими модули с повърхност до 15 кв. м и височина до 3 метра.

" Така предлаганите текстове ще основат предпоставки за възникването на съществени промени в икономическата конюнктура в страната и ще основат трудности пред бизнеса ", се споделя в мнението на АИКБ. Според организацията регламентирането на оптимално допустимите размери на преместваемите обекти не е съобразено с другите типове търговски действия и могат доста да лимитират опциите за предложение на разнородни услуги. Вносителите обаче са безапелационни, че модулите следва да бъдат унифицирани и да основават обща архитектурна визия.

До 3 павилиона в парцел

Друго ограничаване, което ще вкара Закона за устройство на територията, в случай че бъде утвърден от депутатите, е разполагането на до три преместваеми обекта в един аграрен парцел. Оказва се обаче, че това директно визира ползите на бизнеса. " Подобно ограничаване би довело до заобикаляне на закона и непостигане на задачите и наредбите на българското законодателство. Ще се стигне до иницииране на процедури за делене на парцели на по-малки такива ", споделят от АИКБ и оферират ограничаването да бъде обвързано с площта на парцела, защото тя може да варира да вземем за пример от 50 кв. м до 5 000 кв. м.

Бизнес организацията недоволства и това, че в предлаганите текстове не се прави разграничаване сред териториите - дали се касае за градска среда, курорт с национално значение, село. " Морските плажове, да вземем за пример, са парцели, които непрестанно се въздействат от разнообразни фактори, същите са с изменчив темперамент, граничат с морето и са със характерна пясъчна настилка. Ако бъдат признати предлаганите текстове, ще се сътвори неспособност за осъществяване на наложителните действия и до ограничение на предлаганите услуги. Като резултат от измененията ще последва използване на спорна процедура и утежняване на бизнес средата посредством неяснота, непредвидимост, недоказаност и липса на непоклатимост ", написа още в мнението на Асоциацията.

Сега или следващата година

Вносителите на законопроекта желаят новите разпореждания да стартират да се ползват до 6 месеца след влизането им в действие. От АИКБ настояват, че плануваният период за привеждане в сходство на преместваемите обекти, които се обитават на морските плажове, ще докара до обилни материални вреди, както за бизнеса, по този начин и за страната. Обяснението им е, че няма да бъдат изпълнени съответните отговорности по концесионни контракти и капиталови проекти. " Считаме, че като неизбежна последица от използването на новите разпореждания, би се прекратило развиването на морските общини, защото летният туризъм би бил съществено обиден ", безапелационни са работодателите.

Според тях по този начин препоръчаните промени ще доведат до финансови и административни трудности, а бизнесът ще бъде подложен под непрекъсната опасност и риск за направените вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР