Основните задачи от първия етап на руската спецоперация в Украйна

...
Основните задачи от първия етап на руската спецоперация в Украйна
Коментари Харесай

Руският Генерален щаб обяви края на първия етап от спецоперацията в Украйна


Основните задания от първия стадий на съветската спецоперация в Украйна са приключени, бойният капацитет на Украйна е доста понижен. Това обяви началникът на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Рудски по време на брифинг.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3251
По думите му това давало опция на съветската армия да концентрира напъните си върху постигането на главната цел – освобождението на Донбас, съобщи РИА Новости.

Сергей Рудски изясни, че от осем години се подготвяла добре укрепена отбранителна линия.

„ В тази връзка, с цел да се сведат до най-малко загубите на военнослужещите от Въоръжените сили на Руската федерация, ЛНР и ДНР, настъпателните интервенции ще се предшестват от мощна огнева атака срешу съперника, “, изясни Рудской.

„ В момента украинските военновъздушни сили и системата им за противовъздушна защита са съвсем изцяло унищожени. Военноморските сили на страната не съществуват “, сподели още Рудской.

Според него демилитаризацията на Украйна се реализира посредством нанасяне на високоточни удари по обекти на военната инфраструктура, местоположение на формирования и военни елементи, летища, командни пунктове, арсенали и хранилища с оръжие и военна техника, както и посредством дейности на войските. 16 съществени военни летища, от които се правиха бойни полети, бяха разрушени, 39 арсенала, където бяха съхранявани до 70% от всички ресурси от военно съоръжение на Украйна, бяха унищожени. От 152 военни самолета са останали 112, 75 от 149 хеликоптера и 35 от 36 дрона Bayraktar TB2 са унищожени. Освен това съветската войска извади от строя 30 украински отбранителни предприятия, които ремонтираха военна техника.

„ За да се предотврати възобновяване на оръжия и военна техника на Въоръжените сили на Украйна, съветските въоръжени сили деактивират ремонтни предприятия, арсенали, бази за предпазване, логистични хранилища с високоточно оръжие “, сподели Рудской.

„ Крилати ракети Х-101, Калибър, „ Искандер “ и авиационният комплекс „ Кинжал “ поразиха 30 основни предприятия от военно-промишления комплекс, които ремонтираха 68% от въоръжението и техниката, извадени от строя по време на военни дейности “, акцентира той.

„ През месеца на военните дейности загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на към 30 хиляди души, в това число повече от 14 хиляди - окончателно “, сподели генерал-полковник Сергей Рудской. Украинските войски в Донбас изгубиха към 16 000 души, което е 26% от общата бройка на групировката към 24 февруари, от които над 7000 са безвъзвратни загуби.

„ В началото на специфичната военна интервенция частите на Народната милиция на ЛНР и ДНР се опълчиха на формация с сбор 59 300 души, в които влизат най-боеспособните формирования и военни елементи на Въоръжените сили на Украйна, Националната армия и националистически формирования. В резултат силовите структури на Украйна в Зоната за интервенция на обединените сили изгубиха към 16 хиляди души, което е 26% от общата мощ на групата към 24 февруари. От тях повече от 7 хиляди са безвъзвратни загуби “, сподели Рудской.

Почти изцяло е спряно снабдяването на украинските войски с ракети и муниции, гориво и храна, регистрира съветската войска.

„ Като цяло главните задания на първия стадий от интервенцията са изпълнени. Бойният капацитет на въоръжените сили на Украйна е доста понижен, което разрешава, наблягам още един път, да се насочат главните старания към постигането на главната цел – освобождението на Донбас “, акцентира Рудской. „ За страдание по време на специфичната военна интервенция има загуби измежду нашите приятели. Към днешна дата 1351 военнослужещи са починали, 3825 са ранени “, добави той.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР