Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни

...
Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни
Коментари Харесай

Кой купи най-много украинско зърно през лятото?

Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни и юли 2022 година, са страните с развити стопански системи, като на тях се падат 81% от всички доставки за интервала. Това сочат изчисленията на РИА Новости, по данни от платформата Comtrade на Организация на обединените нации.

Отбелязва се, че размерът на доставките в парично изражение за посочения интервал на годишна база е намалял с 43% - на интернационалните пазари от Украйна са изнесени зърнени култури на стойност 771 милиона $, при продукция за 1,3 милиарда $ година по-рано.

В същото време, Западните страни усилиха покупките си, закупувайки зърно от Украйна за 625 милиона $ през юни и юли, при 380 милиона $ година по-рано.

Сред главните купувачи на украинско зърно са: Румъния, Полша, Турция, Унгария и Египет. В Топ 10 по покупки предишното лято влизат още: Словакия, Ливан, Нидерландия, Германия и Испания.

Вчера, на 16 октомври, в Москва започнаха договаряния сред съветската страна и представителите на Организация на обединените нации по така наречен зърнена договорка. По думите на формалния представител на генералния секретар на Организация на обединените нации, Стефан Дюжарик, задачата на визитата му е да се разшири и продължи зърнената договорка и да се насърчи износът на съветско зърно и торове.

Координаторът в Организация на обединените нации на договорката, която планува експорт на украинско зърно от Черноморските пристанища, Амир Махмуд Абдула съобщи, че действието й може да бъде разширено. Той също по този начин акцентира, че няма причина да се счита, че договорът може да не бъде удължен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР