Основни лекарства за домашно лечение на COVID-19 пристигат у нас

...
Основни лекарства за домашно лечение на COVID-19 пристигат у нас
Коментари Харесай

Българи масово купуват лекарства от Гърция и Турция, били по-евтини

 Основни медикаменти за домашно лекуване на COVID-19 идват у нас по пощальон от Гърция и Турция. Причините за интернационалното извършване на покупки на медикаменти са две – у нас постоянно липсват съществени лекарства, а също така цените им в прилежащите страни са много по-ниски, даже като прибавим и цената на куриера.

Още преди две седмици стана ясно, че някои от най-често употребяваните групи медикаменти за лекуване на ковид в домашни условия изчезват бързо от аптечната мрежа. Проблемът пристигнал от страха на хората, че таблетките ще изчезнат от фармацевтичните хранилища и по тази причина се презапасявали, заключи тогава здравният министър проф..

Въпреки че на съвещание през вчерашния ден в Министерски съвет, на което министрите рапортуваха на премиера, че е направено нужното, с цел да бъдат обезпечени най-необходимите лекарства, включително и посредством спомагателен внос  се оказа, чегрупи във Facebook към този момент са организирали трансгранична търговия, които да доставят най-нужното. От споделените в мрежата контакти на аптеки в Гърция и Турция излиза наяве, че фармацевтите в южните ни съседки употребяват вайбър за поръчки и са привикнали да поддържат връзка с клиенти от България, предава " Монитор ".

Оскъпяване на продуктите няма, купувачът поема в допълнение само цената на куриерската услуга. За да е по-евтино пък, самите аптекари оферират медикаментите да се пращат с обща поръчка за подобаващ град. Цените на антиколаголантите и антибиотиците зад граница също са по-различни от България – най-често са в пъти по-ниски. Така да вземем за пример един от най-често публикуваните антибиотици за лекуване на ковид у нас коства над 18 лева, до момента в който в прилежаща Сърбия цената му е към 6 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР