Основни фактори за повишението се явяват световната инфлация и руската

...
Основни фактори за повишението се явяват световната инфлация и руската
Коментари Харесай

Масово поскъпване на храните в Полша

Основни фактори за покачването се явяват международната инфлация и съветската инвазия в Украйна

През юни в магазините в Полша е било с близо 18 на 100 по-скъпо, в сравнение с през същия месец на предходната година, се показва в най-новия "Индекс на цените в магазините за търговия на дребно ", представен от "Полские радио 24 ". Това се дължи главно на световната наклонност за покачване на инфлацията, за което въздейства и съветската инвазия в Украйна, съобщи.

Поскъпнали са всички 12 оценени категории артикули, в това число плодовете, като създателите припомнят, че цените са се повишили с близо 17 на 100 през май, а през април е регистриран скок с 22 на 100.

През юни най-вече е поскъпнало олиото – с 30,2 на 100, а цената на маслото е скочила с над 48 на 100.

При месото е регистрирано покачване с 30,5 на 100 (през май е било 26,8 на сто). В тази категория най-вече е поскъпнало говеждото месо – с 42 %. През юни цените на птичето месо са се нараснали с 25,6 на 100, а на свинското месо с над 16,1 на 100. Според Михал Пронобис от Висшето банково учебно заведение в Гданск скокът в цените на месните артикули се дължи на нарасналите цени на електрическата енергия, фуража, торовете и на суровините, нужни за производството на храните.

Малко по-слаб ритъм на напредък на цените през юни е регистриран при плодовете. Те са поскъпнали с 23,6 на годишна основа. Междувременно те са се намалили с 6,4 на 100 през май.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР