Основната задача на лидерската среща с турския президент Ердоган е

...
Основната задача на лидерската среща с турския президент Ердоган е
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Основна задача на срещата с Ердоган е диалогът

Основната задача на лидерската среща с турския президент Ердоган е възобновяване на разговора, на доверието. Фокусът е сигурността, бежанците, осъществяването на съглашението за интеграцията им, осъществяването на уговорките на двете страни, разяснява министърът на българското председателство на Европейски Съюз Лиляна Павлова пред Българска национална телевизия тази заран.

Тя изясни, че е явен е задължението, който европейските водачи поеха в обезпечаването на финансов запас, и първият транш е реалност. По отношение на втория транш от още 3 милиарда още предходната седмица беше извършено съвещание, на който беше разискван. Той се разделя на два съставния елемент - филантропична и нехуманитарна помощ. Павлова се надява, че през днешния ден слагаме изискванията и  рамка за това разговорът да се възстановява, тъй като това е значима и за Европа, и за България.

По отношение на спора сред Турция и Гърция, както и този сред Турция и Кипър още в петък стана ясно, че Европа застава зад Гърция и Кипър и декларира, че изрично би трябвало да има съблюдаване на интернационалните контракти.

Премиерът Борисов ще има срещи с ръководителя на европейския съвет Доналд Туск, с президента Едроган и и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това са двустранни срещи по смисъла на нашето домакинство, като подготовка за общия формат. Това не е двустранен формат, това не е среща България-Турция, посочи Павлова. Тя изясни, че тук България е призована да бъде посредник в диалога.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР